• Kozieradka
    Kozieradka dzięki swoim wyjątkowym właściwościom leczniczym ma szerokie zastosowanie, nie tylko w kosmetologii, ale też w kuchni.
  • Kumin
    Kumin to aromatyczny, słodko-ostry dodatek do potraw znany już od 5000 lat. Za to kminek to lekko piekące i korzenne rozłupki, które stanowią jedną z najpopularniejszych przypraw na ziemi. Kminek i kumin są często mylone. Czym się zatem różnią?
  • Żeń-szeń
    Mówi się o nim, że to korzeń dobry na wszystko. W jakiej formie powinniśmy go spożywać?
  • Gorczyca
    Gorczyca to nie tylko przyprawa, która znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. To także zioło, którego właściwości zdrowotne od lat docenia się w medycynie. Z jej leczniczego działania powinny skorzystać zwłaszcza osoby zmagające się z bólami reumatycznymi. Jakie zastosowanie mają ziarna gorczycy?
  • Kardamon
    Jak przygotować napar wzmacniający odporność, w którym jednym z komponentów jest kardamon?
  • Goździki
    Goździki mają słodki, lekko pikantny, korzenny aromat. Za ich smak i zapach odpowiada znajdujący się w nich olejek, który ma także właściwości lecznicze.
  • Anyż
    Doceniany jest w kuchni jako przyprawa do mięs, ale i ciast. Ma wszechstronne działanie lecznicze, jeśli zrobimy z niego napar albo wykorzystamy olejek anyżowy.  
  • Przyprawy dobre dla osób na diecie
    Dodają potrawom smaku i aromatu, a przy okazji pomagają zrzucić nadliczbowe kilogramy. Poznaj przyprawy, które wpływają na szczupłą sylwetkę.
  • Imbir
    Imbir to przyprawa używana w sztuce kulinarnej od tysięcy lat. Ma on także swoje zastosowania w medycynie. Jego właściwości są nie do przecenienia. Ułatwia on trawienie, poprawia krążenie krwi i działa przeciwobrzekowo. Dlaczego jeszcze warto po niego sięgać?
  • Goździki
    Popularna i dobrze znana w kuchni przyprawa, goździki, ma właściwości, o których nie każdy wie. Żucie lub ssanie goździków to sprawdzony w medycynie ludowej sposób na walkę z infekcją, bólem zęba czy nieświeżym oddechem. Można tę starą ludową mądrość wykorzystać także współcześnie.