• Kumin
    Kumin to aromatyczny, słodko-ostry dodatek do potraw znany już od 5000 lat. Za to kminek to lekko piekące i korzenne rozłupki, które stanowią jedną z najpopularniejszych przypraw na ziemi. Kminek i kumin są często mylone. Czym się zatem różnią?
  • Anyż
    Doceniany jest w kuchni jako przyprawa do mięs, ale i ciast. Ma wszechstronne działanie lecznicze, jeśli zrobimy z niego napar albo wykorzystamy olejek anyżowy.  
  • Cynamon
    Kurkuma, cynamon i pieprz cayenne – to przyprawy, które niewątpliwie znalazłyby się w eliksirze młodości. O ile oczywiście zostałby on kiedykolwiek przygotowany. Mimo to warto pamiętać o cennych właściwościach tych substancji.
  • Kurkuma
    Kłącze kurkumy znane jest również pod innymi nazwami: szafran indyjski lub ostrzyż długi. Podstawową i najcenniejszą dla zdrowia substancją zawartą w kurkumie jest kurkumina.
  • Dlaczego warto stosować imbir?
    Wzbogaca smak potraw, leczy, podnosi libido. Imbir stosowany jest w kuchni i medycynie od wieków. Zobacz, dlaczego warto po niego sięgać.
  • Kurkuma
    - Kurkuma jest naszą bronią na przeziębienia - twierdzi Agnieszka Cegielska, dyplomowany coach zdrowia i zdrowego stylu życia. Z czym dobrze jest łączyć kurkumę? Jaką zdrowotną miksturę przygotowała Cegielska?
  • Przyprawy
    Jak często się zastanawiamy, jakie przyprawy będą najodpowiedniejszym uzupełnieniem mięsa, ryb, czy jajek? A jak doprawić warzywa? Oto pachnące duety, podpowiadamy co z czym połączyć, aby smak potrawy zapamiętać na długo.
  • Zdrowa przyprawa: cynamon
    Okres przedświąteczny pachnie cynamonem. Przyprawę obficie dodajemy do bożonarodzeniowych wypieków. I dobrze. Jest bardzo zdrowa: rozgrzewa, odchudza, chroni przed schorzeniami serca... Lista zalet cynamonu jest długa.
  • Cynamon
    Nie tylko wzbogaca smak wielu potraw, ale przede wszystkim chroni mózg - przekonują naukowcy, którzy sprawdzali, jak działa cynamon. Według nich ta przyprawa może pomóc w leczeniu parkinsona.
  • Curry
    Jeśli chcesz żyć długo, nie żałuj sobie potraw hojnie przyprawionych curry. Według najnowszych ustaleń naukowców ta indyjska przyprawa pomaga pokonać ból i chroni przed schorzeniami, które mogą powodować przedwczesną śmierć.