• Choć wakacyjny okres kojarzy się przede wszystkim z czasem dalekich podróży, według badania przeprowadzonego dla Hampton by Hilton coraz więcej osób preferuje krótkie wypady do tętniących życiem Polskich miast. Z tej samej analizy wynika, że aż 34 proc. badanych wybierając lokalizację w Polsce, decyduje się na wyjazd trwający od dwóch do trzech dni. W związku z tym, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom podróżnych, Hilton przygotował krótki, weekendowy przewodnik po najciekawszych miejscach, które oferuje przyjezdnym Warszawa.
  • Inspektorzy sprawdzają nie tylko lokale z wyższej półki, lecz także lokalne bistra
    Od pięciu lat jeżdżą po Polsce i sprawdzają, czym karmią nas restauratorzy. Okazuje się, że polska gastronomia nie musi się już prawie niczego wstydzić. Mamy szefów kuchni na światowym poziomie. Jedyne, co wciąż kuleje, to obsługa.
  • Sejm
    Jak podaje "Super Express" kancelaria Sejmu, która przejęła prowadzenie punktów gastronomicznych w budynku przy Wiejskiej, rozpisała przetarg, dzięki któremu do restauracji sejmowych trafią m.in. najlepsze owoce morza.Po fali krytyki i złośliwości ze strony mediów, politków i zwykłych obywateli, Sejm wycofuje się jednak z tego pomysłu.
  • Restauracja
    "Królowa omletów z krabem" – tak właścicielkę lokalu w Bangkoku nazwano w "Czerwonym przewodniku", gdzie publikowana jest lista restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelina. Choć to marzenie wielu restauratorów, ona postanowiła z niego zrezygnować. Nie jest pierwsza.
  • Kucharz
    Właśnie padł rekord. Poza domem przynajmniej raz w tygodniu stołuje się 41 proc. Polaków. W barach i restauracjach wydajemy 33-35 złotych na osobę - informuje "Gazeta Wyborcza".
  • Grosze na ekspertów i fortuna na restauracje - tak się bawi PO. Większość wydatków na wyciągu bankowym to rachunki za restauracje i hotele. Politycy rządzącej partii potrafią bawić się wszędzie - od osiedlowych spelunek i barów mlecznych po modne hotele.
  • Kucharz
    Zjeść obiad w podziemnym parkingu, pójść na kolację do pralni czy na stację kolejową - jest to możliwe w Hiszpanii. W całym kraju powstają małe lokale w nietypowych miejscach.
  • Siedziba Komisji Europejskiej
    Karafki z oliwą nie znikną ze stolików w restauracji. Bruksela wycofała się z kontrowersyjnego pomysłu, by podawać ją tylko w oryginalnych butelkach, a nie, jak do tej pory, w karafkach.
  • Stolik w restauracji
    Koniec śmiesznie niskich mandatów za brud w restauracjach. Główny Inspektor Sanitarny chce wprowadzić drakońskie kary dla szefów kuchni, którzy nie przestrzegają zasad higieny.
  • Najbezpieczniej jeść w fast foodzie
    424 lokale gastronomiczne sprawdzili w zeszłym roku kontrolerzy Inspekcji Handlowej. W blisko 80 proc. placówek stwierdzili nieprawidłowości. Najmniej uwag inspektorzy mieli do barów mlecznych i fast foodów.