• supermarket
    Nietypowego odkrycia dokonał klient dyskontu w Wejherowie na Pomorzu. Sprawę bada sanepid.
  • Larwy owadów w cieście
    Upał, skwar się leje z nieba. Nie chcę się żyć, a co dopiero gotować. Co wtedy robimy? Zamawiamy jedzenie na wynos. Uważajmy jednak na to. Nie wszystkie punkty gastronomiczne stają na wysokości zadania.
  • Ból brzucha
    Glistnica, inaczej askarioza, to choroba pasożytnicza wywołana przez glistę ludzką. W początkowej fazie nie daje żadnych objawów, zaś następnie symptomy mogą przypominać przemęczenie lub alergię.
  • Czy dziecko ma robaki?
    Robaki, czyli pasożyty jelitowe, tj. owsiki, lamblie, glista, atakują dzieci dość często. Warto wiedzieć, jakie wywołują objawy, by szybko wdrożyć odpowiednie leczenie. Co powinno wzbudzić niepokój rodziców?
  • Jagody, mięso, owoce oraz nasze ręce - są coraz częstszym zagrożeniem. O co chodzi? Jak wynika z ostatnich danych Państwowego Zakładu Higieny rośnie liczba chorób wywołanych przez pasożyty. To znaczy, że wracają tasiemce, coraz lepiej się mają owsiki i kleszcze.
  • Smacznego?
    Mięsa jest i będzie coraz mniej, dlatego wkrótce nasze menu będą uzupełniać owady. W Warszawie powstała restauracja Co To To Je, w której można zasmakować robaczanych przysmaków.
  • Rynek pełen robaków. Gratka dla smakoszy
    Ponoć smakują jak kurczak. Kto sprawdził, ten wie. Kto chciałby sprawdzić, powinien wybrać się na targ na obrzeżach Bangkoku i kupić sobie trochę robaków do spróbowania. Kuchnia tajlandzka insekty zamienia we frykasy.
  • Luxtorpeda na pierwszym miejscu polskiej listy sprzedaży
    Luxtorpeda rok po premierze debiutu wydaje nową płytę – "Robaki".
  • Robaki są smaczne i zdrowe. Choć wywołują obrzydzenie
    Jeszcze niedawno widok robaka spacerującego po stole w restauracji wywoływał obrzydzenie. Teraz może co najwyżej zaostrzyć apetyt. Jest już w Polsce restauracja, która serwuje potrawy z owadów. To zdrowe. Skusisz się?
  • Gdy śpimy, owady wchodzą nam do ust lub nosa i je... zjadamy
    Choć nie ma na ten dokładnych danych, przyjmuje się, że każdy z nas podczas całego życia zjada około 3 kilogramy robaków. Najwięcej owadów pochłaniamy podczas snu. Czy taka konsumpcja jest groźna dla zdrowia?