• Świeża ryba ma przede wszystkim delikatny zapach
    Karp, śledź, szczupak, sandacz…to tylko niektóre ryby, które będą królowały na wigilijnych stołach. Najsmaczniejsze są rzecz jasna te świeże. Jak to sprawdzić?
  • Karp z cytryną
    Wigilia i święta Bożego Narodzenia to czas spędzony w gronie najbliższych. Jednak zwykle kończy się to na ucztowaniu przy suto zastawionym stole, który jest efektem wcześniejszego szaleństwa zakupowego i wielogodzinnego gotowania. A może tym razem zrezygnować z tych niezdrowych przyzwyczajeń i zapoznać się z ofertą cateringów dietetycznych. Co ciekawe, wiele firm świadczących takie właśnie usługi, poleca specjalne, świąteczne menu.
  • Wskaźnik obrotów silnika numer 2
    Ówczesna ekipa rządząca skupiła się w kontekście katastrofy smoleńskiej przede wszystkim na działaniach PR, żeby społeczeństwo uznało, że państwo zdało egzamin. Świadectwo admirałowej Karwety powinno być rodzajem wstrząsu - powiedział w rozmowie z PAP, prof. Mieczysław Ryba.
  • Maryla Rodowicz w roku 1978
    Roześmiana, zrelaksowana, kobieca - tak Maryla Rodowicz prezentuje się na zdjęciu zamieszczonym przez nią na profilu na Facebooku. Z komentarzy pod wpisem dowiadujemy się, że nie jest to relacja z trwających wakacji, a wspomnienie.
  • Karp
    Karpia jada się głównie w Boże Narodzenie. Kiedy ta ryba trafiła na polskie stoły? Skąd się bierze jego mulisty posmak? Jak wybrać idealnego karpia?
  • Wędzona ryba
    Dlaczego ryby powinny znaleźć się w naszej diecie? Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne do pracy mózgu i serca, a także wiele witamin i minerałów. Osoby, które jedzą dużo ryb i owoców morza, rzadziej zapadają na choroby krążenia, miażdżycę, alergie oraz nowotwory. W ciągu tygodnia w naszym menu ryby powinny pojawić się 2-3 razy.
  • Łosoś
    Pierwszym krokiem do zminimalizowania ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 jest zwykle zredukowanie masy ciała. Osoby otyłe są bowiem bardziej narażone na chorobę. Uczeni doradzają również pacjentom, którzy mają stan przedcukrzycowy odpowiednią modyfikację diety.
  • Screen z kreskówki "Simpsonowie" - trójoka ryba
    Czy właśnie spełnił się scenariusz jednego z odcinków kultowej kreskówki "Simpsonowie"? W kanale Gowanus na nowojorskim Brooklynie pewien wędkarz złowił... suma z trojgiem oczu.
  • Wędzona ryba
    Wędzenie jest doskonałym sposobem na zachowanie trwałości oraz zapewnienie niepowtarzalnego aromatu i smaku ryb. Tak przygotowane świetnie sprawdzą się jako danie główne, ale mogą stanowić też dodatek do sałatek, kanapek czy rozmaitych past. W Polsce najchętniej sięgamy po wędzoną makrelę i łososia, które można kupić niemal w każdym supermarkecie. Jednak czy takie ryby są zdrowe?
  • ryba
    Ryby to świetne źródło zdrowych tłuszczy, białka i kwasów omega-3. Nic więc dziwnego, że dietetycy zalecają, by spożywać je przynajmniej dwa-trzy razy w tygodniu. Ale uwaga – nie wszystkie! Są bowiem gatunki, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, bo zawierają metale ciężkie, na przykład rtęć, a także antybiotyki i inne substancje chemiczne. Które więc należy jeść, a których lepiej unikać i gdzie kupować te najzdrowsze?