• Miód znany od tysięcy lat
    Miód nazywany jest nektarem bogów i znany jest człowiekowi od tysięcy lat. Pomaga leczyć przeziębienie, działa jak naturalny antybiotyk. Jest głównym składnikiem wielu leczniczych mikstur. Zobacz.
  • Słodzik
    Aspartam jako dodatek do żywności jest substancją bezpieczną - zapewnia ministerstwo zdrowia w odpowiedzi na petycję w sprawie tego środka słodzącego. Dodaje, że stosowanie aspartamu np. w napojach niskokalorycznych i gumach do żucia jest zgodne z prawem UE.
  • Cukier
    Ciężko jest żyć bez odrobiny słodyczy, jednak trzeba pamiętać, że biały cukier nie jest zdrowy. Jak ograniczyć spożywanie tego składnika nie rezygnując jednocześnie ze słodkości? W "Dzień Dobry TVN" dietetyk Aneta Łańcuchowska opowiedziała o naturalnych zamiennikach cukru. Czym charakteryzuje się każdy z nich?
  • Suszone daktyle
    Daktyle to owoce idealne dla osób zmęczonych i zapracowanych. Jakie mają właściwości prozdrowotne? Dlaczego powinny po nie sięgać osoby z problemami jelitowymi?
  • Cukier
    W Polsce liczba chorych na cukrzycę przekracza 3 miliony i nadal będzie wzrastać. To choroba, która wywraca życie do góry nogami, wymusza m.in. radykalną zmianę diety. Surowo zakazany cukier można jednak zastąpić zdrowymi zamiennikami. Podpowiadamy jakimi.
  • Cukier
    Cukier jest jedną z najczęściej spożywanych substancji na świecie. Dlaczego producenci żywności tak chętnie dodają go do swoich produktów? Czy łatwo jest zmieścić się w normie jego dziennego spożycia?
  • Cukier
    Ministerstwo zdrowia nie prowadzi prac dotyczących wprowadzenia tzw. podatku cukrowego; resort chce zredukować spożycie niektórych produktów poprzez edukowanie społeczeństwa o znaczeniu zdrowego żywienia - powiedział wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas.
  • Miód i cynamon
    Jesień to idealny moment, aby zrobić zapas miodu na cały rok. Po czym poznać dobry miód i jaki jego rodzaj będzie dla nas najbardziej odpowiedni – radzi Małgorzata Chylewska, ekspert ds. żywienia w firmie cateringu dietetycznego LightBox.
  • Słodzenie herbaty
    Szacuje się, że 1,9 miliarda ludzi na świecie ma nadwagę, z czego 600 milionów jest otyłych. Według ostatniego raportu FAO za 15 lat ludzie z nadwagą i otyłością mogą stanowić nawet jedną trzecią całej populacji. Zmiana nawyków żywieniowych to konieczność, tylko czy uchroni to ludzkość przed epidemią otyłości?
  • Czekolada
    Naukowcy z MycoTechnology, firmy produkującej żywność, odkryli sposób na zmniejszenie ilości cukru w czekoladzie.