• Grzyby na patelni
    Zbierajmy tylko takie grzyby, które dobrze znamy - apelują lekarze z Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia. Przypominają, że zjedzenie niektórych grzybów może skończyć się poważnym zatruciem, a nawet śmiercią.
  • Grzyby shiitake
    Jak odróżnić borowika od goryczaka, po czym poznać muchomora sromotnikowego? Czyli jakie grzyby zbierać, aby uniknąć zatrucia - można się dowiedzieć zwiedzając wystawę w warszawskim sanepidzie. Jak co roku można oglądać świeże okazy oraz atrapy i zdjęcia grzybów jadalnych, niejadalnych i trujących.
  • Grzyby
    Sezon na grzyby w pełni. Wiele osób uwielbia poranne wyprawy do lasu po prawdziwki, podgrzybki czy kurki. Czy jednak zachowujemy przy tej czynności odpowiednią ostrożność?
  • Trzeba wiedzieć, które grzyby są jadalne
    "Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia". To motto przewodnie wystawy, którą można oglądać w warszawskim Sanepidzie. Hasło na czasie, bo sezon w pełni i niestety wciąż dochodzi do tragedii. Po zjedzeniu muchomora sromotnikowego 2 osoby są w stanie ciężkim i czekają na przeszczep wątroby.