• Mężczyzna kicha
    Wiosna to pora roku niezbyt przyjazna alergikom. Wiele osób dopada katar, kichanie, łzawienie oczu, kaszel i zatkany nos - to reakcje na budzącą się do życia przyrodę i unoszące się w powietrzu pyłki roślin. Jako pierwsze pod koniec lutego zaczęły pylić leszczyny i olchy, w marcu dołączyły topole i wierzby. Pylenie różnych roślin potrwa do późnej jesieni. Czy jest jakiś sposób na wiosenną alergię?
  • Dziewczynka kicha
    Za oknem coraz ładniejsza pogoda i coraz wyższe temperatury, ale wraz z wiosną nadchodzi ciężki czas dla alergików. Zaczyna się kichanie, kaszel, katar i pieczenie oczu - a wszystko przez unoszące się w powietrzu pyłki roślin.
  • Alergie mogą dokuczyć osobom uczulonym szczególnie latem, nie tylko ze względu na duże stężenie pyłków roślin. W wakacje częściej podróżujemy, jesteśmy więc także bardziej narażeni na „niespodzianki” w naszym pożywieniu i otoczeniu.
  • Alergia
    Jesień i zima to najlepszy czas na leczenie alergii na pyłki roślin, czyli odczulanie. W innym wypadku jej objawy - katar, kichanie, zaczerwienione i swędzące oczy, czy kaszel - powrócą wraz z kolejną wiosną.
  • Pasta do zębów
    Im więcej tajemniczych substancji w paście do zębów, tym skuteczniejsze działanie? Wręcz przeciwnie! Niektóre związki chemiczne lub aromaty takie jak mięta lub eukaliptus mogą zamiast totalnego odświeżenia, zafundować Ci reakcję alergiczną: popękane kąciki ust, owrzodzenia i obrzęk jamy ustnej - to tylko niektóre z możliwych konsekwencji.
  • Roztocze
    Zimą nasze mieszkania stają się prawdziwym rajem dla… roztoczy. Ich kolonie najintensywniej rozwijają się w naszych dywanach, wykładzinach, tapicerkach mebli i pościeli. Uwielbiają ciepło i wilgoć, ale niestraszne im wietrzenie, za to "boją się" odkurzacza z filtrem HEPA - jak sobie radzić z alergią na roztocze?
  • Alergia
    Wiosna i lato to najtrudniejszy czas dla uczuleniowców, szczególnie tych którzy cierpią na alergie wziewne. Od wiosennego kwitnienia drzew, po letnie pylenie traw, na wysyp zarodników grzybów i pleśni skończywszy cierpią tysiące osób. Ale właściwie dlaczego?
  • Produkty, które mogą wywołać alergię
    Lista substancji, które mogą być potencjalnymi alergenami pokarmowymi, jest bardzo długa. Najczęściej jednak uczulają konkretne produkty: mleko, jajka, ryby, produkty zbożowe zawierające gluten, soja, orzechy, owoce cytrusowe, truskawki. Ale nie tylko. Jak upewnić się, czy nie spożywamy czegoś, na co jesteśmy uczuleni?
  • Alergia pokarmowa
    Im mniejszą wiedzę posiadamy na temat danej choroby, tym więcej mitów narasta wokół jej objawów, diagnozowania oraz samego leczenia. Problem ten dotyczy alergii, bo choć schorzenie to jest bardzo popularne, to wciąż wiele osób ma wątpliwości co do objawów, terapii czy samego dziedziczenia choroby. Wspólnie z ekspertami programu „Zdrowa Ona” – prof. dr hab. n. med. Bolesławem Samolińskim oraz lek. med. Magdaleną Piórkowską postaramy się uściślić co jest prawdą, a co mitem dotyczącym alergii.
  • Wiosna to trudny czas dla osób cierpiących na alergię wziewną. Nieżyt nosa, kichanie, łzawienie i pieczenie oczu to najczęstsze jej objawy. Sprawdzamy, jakie są jej przyczyny oraz jak łagodzić jej objawy.