• Kobieta gryzie liście buraka
    Co ma wegetarianizm do zębów? Więcej, niż myślimy. Naukowcy twierdzą, że aminokwas występujący m.in. naturalnie w mięsie może zmniejszać odkładanie się płytki nazębnej i w ten sposób przeciwdziałać chorobom dziąseł.
  • Kobieta je marchew
    Co ma wegetarianizm do zębów? Więcej, niż myślimy. Naukowcy twierdzą, że aminokwas występujący m.in. naturalnie w mięsie może zmniejszać odkładanie się płytki nazębnej i w ten sposób przeciwdziałać chorobom dziąseł.
  • ryby
    Białko to podstawowy element budulcowy organizmu, szczególnie ważny dla ludzi chcących poprawić sylwetkę. Aby dieta była zbilansowana, posiłki w niej powinny składać się z węglowodanów, białka i tłuszczu. Najwięcej znajdziemy go w mięsie i rybach. Jednak białko to nie tylko drób, wołowina czy wieprzowina.
  • Komosa ryżowa
    Komosa ryżowa to kasza pochodząca z Ameryki Południowej, która cechuje się dużą zawartością wapnia, fosforu, żelaza i witaminy E. Jakie są inne jej właściwości i jak często można po nią sięgać?
  • Kosz z warzywami
    Co będzie modne? - Wszystko idzie w kierunku mody na witarianizm, czyli spożycia produktów bez obróbki cieplnej, dotyczy to głównie owoców i warzyw - zdradziła Anna Jelonek. Ekspertka przyznała, że społeczeństwo coraz bardziej zwraca uwagę na obecność soli w diecie i stara się ją ograniczyć. Czym są superfoods?
  • Hummus
    Blogerka kulinarna Marta Dymek pokazała w "Dzień Dobry TVN", jak zrobić hummus. Jakie składniki są potrzebne? Lepszy jest hummus domowy czy sklepowy? Wyjaśniła to w studiu programu prowadząca program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" Katarzyna Bosacka. Powiedziała też, jakie zdrowotne właściwości ma to danie. Skąd popularność hummusu?
  • Lunch box
    Brytyjscy badacze wskazują najszybszy sposób na utratę nadliczbowych kilogramów. Według nich wystarczy zrezygnować z jedzenia mięsa.
  • Marchewki
    Wegetarianie są słabi, kuchnia wege jest skomplikowana, na przygotowanie posiłków trzeba dużo czasu, wegetarianizm nie jest odpowiedni dla dzieci i młodzieży - to niektóre z mitów, z którymi zmierzyć się chcą organizatorzy X Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu.
  • Wegetariański burger
    Słowo burger kojarzy się z jedzeniem typu fast-food, jednak wcale nie musi nim być. Obecnie panuje trend na zdrowe odżywianie, dlatego coraz częściej klasyczne burgery z mięsem, są zastępowane zdrowszą, często wegetariańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego, tym bardziej jeżeli korzystamy z gotowych przepisów.
  • Pieczone warzywa
    Poza produktami pochodzenia roślinnego w diecie roślinnej jest także miejsce na małe ilości mięsa, ryb czy nabiału. Natomiast weganizm nie dopuszcza takiej możliwości. Dieta roślinna w swoim założeniu jest ukierunkowana na zdrowie i powinna się opierać na niskoprzetworzonych produktach, podczas gdy weganizm niekoniecznie. Wielu wegan chętnie sięga po niezdrowe produkty, jeśli tylko zostały przygotowane bez udziału komponentów odzwierzęcych.