• Kobieta na diecie
    Młode dziewczyny chcące zrzucić kilogramy wybierają drogę na skróty i sięgają po preparaty - często nielegalne - których producenci obiecują cuda w odchudzaniu. Dlaczego chęć bycia szczupłą jest ważniejsza od zdrowia?
  • Kobieta myje okno
    Powszechnie wiadomo, że codzienne ćwiczenia poprawiają sylwetkę oraz sprawność fizyczną. Co jednak jeśli ktoś nie lubi chodzić na siłownię lub biegać, a chce spalić trochę kalorii? Jak się okazuje, można to zrobić za sprawą np. wykonywania obowiązków domowych, spacerów, odpowiedniego odżywiania się, a nawet uśmiechania się.
  • Smażone omlety z papryką
    Dietetycy i lekarze przekonują nas, że należy jeść 5-6 posiłków dziennie, co ok. 3 godziny. Nieco inaczej działa okno żywieniowe. Na czym polega ten sposób odżywiania? Czy tego typu dieta jest skuteczna i zdrowa?
  • Mężczyzna biega z psem
    Sportowcy-amatorzy narażeni są na duże przeciążenia organizmu. Podobnie jak zawodowcy, poświęcają wiele czasu na samodoskonalenie i pokonywanie granic wytrzymałości i siły ich ciał. Czym zatem różnią się od osób uprawiających sport zawodowo i jak powinni wspierać swoją pracę odpowiednią dietą i suplementacją, aby osiągać lepsze wyniki.
  • Krewetki
    Jest kilka rodzajów krewetek. Różnią się one barwą: szare, różowe i czerwone oraz wielkością: krewetki koktajlowe i tygrysie. Krewetki są doskonałym źródłem wartościowego i łatwo przyswajalnego białka. 100 g krewetek to zaledwie 18 g białka. Jednocześnie mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne. 100 gram to tylko 86 kcal. Skorupiaki zawierają witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich również jod, wapń, selen, fluor.
  • Ryby w puszczce
    Jeśli w naszej diecie znajdzie się nadmiar pewnych składników, organizm może zacząć się buntować. Białko pełni bardzo ważną rolę, ale jego zbyt duża ilość może spowodować przykre dolegliwości. Pogarsza się nastrój, nerki zaczynają gorzej pracować, powstają kłopoty z przewodem pokarmowym, oddech jest nieprzyjemny.
  • Ciecierzyca i pomidory
    Ciecierzyca to inaczej cieciorka lub groch włoski. Należy do grupy roślin strączkowych i ma liczne właściwości zdrowotne. Jest doskonałym źródłem białka i posiada znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów, dlatego może zastępować mięso.
  • Kurkuma
    Kłącze kurkumy znane jest również pod innymi nazwami: szafran indyjski lub ostrzyż długi. Podstawową i najcenniejszą dla zdrowia substancją zawartą w kurkumie jest kurkumina.
  • Suszone morele
    Wapń jest makroelementem niezbędnym do funkcjonowania organizmu. To przede wszystkim budulec zębów i elementów układu kostnego, ale spełnia też w naszym organizmie wiele innych ważnych funkcji.
  • Chałwa
    Niełatwo znaleźć w sklepie dobre chałwy, ponieważ zamiast sezamu zwykle na pierwszym miejscu w składzie mają cukier...