• Żeby się przed infekcją uchronić, trzeba zadbać o wzmocnienie odporności. Podstawą jest dostarczenie sobie odpowiednich witamin, minerałów i tłuszczów. Jeśli o to zadbamy, ryzyko zachorowania na grypę można obniżyć.
  • Muesli
    Chłonie wodę, zapobiega miażdżycy, pochłania metale ciężkie oraz szkodliwe metabolity, dba o poziom glukozy we krwi, wpływa pozytywnie na rozwój prawidłowej mikroflory w jelitach, wspomaga proces odchudzania – to tylko nieliczne z wielu zalet, które posiada błonnik pokarmowy.
  • Kukurydza
    Gluten to mieszanka gluteiny oraz gliadyny, którą możemy znaleźć w większości zbóż. Przechodząc na dietę bezglutenową, nie musimy rezygnować z ulubionych potraw oraz przekąsek. Oto lista zamienników, które nie zawierają w sobie glutenu.
  • Jęczmień
    Polacy spożywają coraz mniej produktów zbożowych, kampania „zboże smakuje i inspiruje” ma to zmienić. Od lutego do sierpnia br. prowadzone będą działania edukacyjne mające na celu szerzenie wiedzy na temat produktów zbożowych.
  • Jogurt naturalny z płatkami
    Restrykcyjna dieta przy mroźnej aurze może być zagrożeniem dla zdrowia. Jeśli właśnie teraz chcesz schudnąć, jedz nietłuste, ale rozgrzewające dania oraz ćwicz na świeżym powietrzu.
  • Zdrowy ryż brązowy
    To prawda, gotuje się go dłużej niż ryż biały. Ale warto poczekać, bo jest bardziej pożywny i dużo zdrowszy.
  • Kasza
    Starzejące się komórki są zmorą wielu z nas, gdyż przyczyniają się do pogorszenia funkcjonowania całego organizmu. Tego procesu nie można zatrzymać, jednak istnieje sposób, by go znacznie spowolnić, np. dzięki właściwemu sposobowi odżywiania się. Leczniczy wpływ kaszy wynikający z dużej zawartości witamin i składników odżywczych, pomaga w utrzymaniu homeostazy oraz prawidłowemu przebiegowi licznych procesów biochemicznych naszego organizmu.
  • Owsianka z bananami
    Dietetycy nie szczędzą dobrych słów owsiance i zachęcają, by zagościła w codziennym menu osób dbających o linię. Jak pokazują najnowsze badania, śniadanie złożone z płatków owsianych pomaga zrzucić nadliczbowe kilogramy.
  • Zboża w tym roku są marnej jakości
    Jakość ziarna jest słaba, a plony niskie. Niewiele jest pszenicy dobrej jakości więc ziarno będzie drożało. Szykuj się na drogie pieczywo  - ostrzegają eksperci.
  • Zboże wciąz nie skoszone, a żniwa już dawno powinny się skończyć
    Nie dość, że padający deszcz skutecznie utrudnia żniwa, to na dodatek jakość zboża jest kiepska. Skutek? Ceny ziarna mogą być wysokie, a co za tym idzie - droższa będzie mąka.