• Posiłek na plaży
    Główny Inspektorat Sanitarny radzi, żeby wybierając się na plażę lub wycieczkę w upalne dni, żywność wziąć w lodówce turystycznej lub zadowolić się suchym prowiantem.
  • Kapsułki
    Ponad 6 proc. suplementów diety skontrolowanych w ubiegłym roku przez Państwową Inspekcję Sanitarną zostało zdyskwalifikowanych ze względu na jakość zdrowotną – wynika z danych przekazanych przez Główny Inspektorat Sanitarny.
  • Karmienie niemowlaka
    Z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka wynika, że żywienie niemowląt i małych dzieci w Polsce odbiega od zaleceń dietetyków i lekarzy. Pomocą dla rodziców i opiekunów może być „Kalendarz żywienia dziecka w 1000 pierwszych dni".
  • Kobieta w ciąży
    Niepłodność stała się dziś problemem społecznym. Związana jest między innymi ze stylem życia, w tym też z dietą. Coraz większą wagę przywiązuje się do diety propłodnościowej i jej znaczenia dla kobiet i mężczyzn – uważa dietetyk kliniczny Sandra Ataniel.
  • Jerzy Stuhr w kampanii "List do opiekuna"
    Poważna choroba to obciążenie nie tylko dla pacjenta, ale i jego opiekuna – przypominają organizatorzy III edycji kampanii "Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą". Opiekun często musi zrezygnować z dotychczasowych aktywności, nawet pracy zawodowej. W przygotowanej w ramach kampanii akcji "List do Opiekuna" wziął udział Jerzy Stuhr. – Mogłem wreszcie podziękować mojej żonie głośno i publicznie – powiedział aktor, który wygrał walkę z nowotworem.
  • Kroplówka
    Ponad 30 procent pacjentów jest niedożywionych podczas przyjęcia do szpitala, ten stan pogłębia się u dalszych 20-30 procent podczas hospitalizacji – poinformowano podczas trwającego w Katowicach od czwartku do soboty III Kongresu Wyzwań Zdrowotnych.
  • Aplikacja "Zdrowice" o zdrowym żywieniu przygotowana przez Instytut Żywności i Żywienia
    Bawiąc, uczy, a ucząc, bawi. Do tego przygotowali ją specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia. Chodzi o nową aplikację dla dzieci poświęconą poznawaniu zdrowej diety. Nosi nazwę "Zdrowice" i w zasadzie to gra na tablety i komórki.
  • Kobieta z wagą i kalendarzem
    Zdaniem Agnieszki Mielczarek praca coacha zdrowia i żywienia przynosi wymierne efekty. Z jej obserwacji wynika bowiem, że Polacy są coraz bardziej świadomi tego, że warto się zdrowo odżywiać i chętnie przekonują się do zmiany nawyków. W swoich poradnikach Mielczarek przekonuje, że potrzeba na to przynajmniej miesiąca. Jej programy żywieniowe z reguły rozpisane są na 4–5 tygodni tak, aby utrwalić nowe przyzwyczajenia i by stały się one naszą drugą naturą.
  • Otyłość
    Jeszcze w tym roku, najprawdopodobniej pod koniec grudnia, rozpocznie działalność Centrum Dietetyczne Oline, w którym porad będą udzielać profesjonalni dietetycy – zapowiedział dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) prof. Mirosław Jarosz.
  • Zdjęcia mózgu wykonane tomografem komputerowym
    Żywienie medyczne, wspierające pracę mózgu, może poprawić funkcjonowanie chorych na Alzheimera – przypomina neuropsycholog dr Anna Barczak z okazji Światowego Dnia Choroby Alzheimera, który przypada 21 września. Ważne jest jednak, by zacząć stosować je wcześnie.