• Lemoniada z ananasa
    Iwona Zasuwa przygotowała dania idealne dla alergików. Zaproponowała ciekawą fermentowaną lemoniadę z ananasa. A jak ugotować zupę z pieczonych warzyw?
  • Kobieta drapie plecy
    Alergia każdego roku dotyka coraz więcej osób. Jak nie dać się uczuleniom?
  • kobieta zmęczona w pracy
    Znacznie więcej osób przestrzega diety bezglutenowej, niż choruje na celiakię – przyznali eksperci podczas konferencji prasowej w Warszawie z okazji rozpoczęcia kampanii „Miesiąc bez glutenu”.
  • Przygotowanie kanapki
    Kiedyś jak ognia unikaliśmy tłuszczów i cukrów, teraz równie ochoczo ze swoich jadłospisów wykreślamy produkty zawierające gluten czy laktozę. W rozmowach o dietach dyskusje o liczbie kalorii czy zgubnym wpływie węglowodanów na figurę coraz częściej zastępują różnego rodzaju nietolerancje i alergie pokarmowe. Czym te dolegliwości się różnią? Ilu z nas rzeczywiście na nie cierpi i jak to sprawdzić?
  • Mąka
    Najnowsze badania przedstawione przez Columbia University Medical Center i Harvard Medical School wykazały, że brak glutenu w momencie, kiedy nam nie szkodzi, może zaszkodzić.
  • Produkty, które powodują alergię pokarmową
    W leczeniu alergii pokarmowej najskuteczniejsze jest czasowe lub trwałe zastosowanie właściwie dobranej diety eliminacyjnej – twierdzą eksperci.
  • Gluten
    Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?
  • Warzywa łagodzą objawy astmy
    Wykluczenie żywności przetworzonej, a wprowadzenie do codziennego jadłospisu świeżych warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych może pomóc leczyć astmę - przekonują szwajcarscy naukowcy na łamach "Nature Medicine".
  • Bieganie
    Osoby prowadzące aktywny styl życia dużą wagę przywiązują do zbilansowanej diety oraz wysiłku fizycznego. Okazuje się jednak, że nawet zdrowa żywność może stać się źródłem problemów, jeśli spożywa się produkty alergizujące. Dysfunkcje przewodu pokarmowego znacząco wpływają nie tylko na samopoczucie, ale także na formę fizyczną oraz wydolność organizmu, tak ważne dla sportowców.
  • Kobieta kupuje mleko
    Zanim sama wykluczysz ze swojej diety wybrane produkty, przeczytaj, dlaczego – zamiast sobie pomóc – możesz zaszkodzić. Dr n. med. Mirosława Gałęcka z Instytutu Mikroekologii tłumaczy, dlaczego ważna jest diagnostyka nietolerancji pokarmowych i jak dobra dieta wpływa na leczenie choroby Hashimoto.