Długotrwała dieta z niską i bardzo niską zawartością węglowodanów (poniżej 215 g na dobę) stosowana przez długi czas (powyżej 6 lat) jest niekorzystna dla zdrowia i skraca życia – wykazały badania prof. Macieja Banacha i jego zespołu.
Ciecierzyca to inaczej cieciorka lub groch włoski. Należy do grupy roślin strączkowych i ma liczne właściwości zdrowotne. Jest doskonałym źródłem białka i posiada znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów, dlatego może zastępować mięso.
Białko to podstawowy element budulcowy organizmu, szczególnie ważny dla ludzi chcących poprawić sylwetkę. Aby dieta była zbilansowana, posiłki w niej powinny składać się z węglowodanów, białka i tłuszczu. Najwięcej znajdziemy go w mięsie i rybach. Jednak białko to nie tylko drób, wołowina czy wieprzowina.
Dziecko, tuż przed wyjściem do szkoły, powinno spożyć zdrowe i sycące śniadanie. Pierwszy posiłek jest najważniejszy – to od niego zależy, czy uczeń będzie od rana pełen energii i zapału do pracy czy ospały i rozleniwiony. Podpowiadamy, jak skomponować śniadanie, które nasyci i pomoże się dziecku skoncentrować, a przy tym będzie dobrze smakować.
27 procent uczniów szkół podstawowych i ponad 40 procent gimnazjalistów nie je śniadania przed wyjściem do szkoły. A jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - przypominają eksperci Instytutu Żywności i Żywienia w obchodzonym dziś Europejskim Dniu Śniadania.
Jeśli chcesz utrzymać wagę pod kontrolą i przy okazji zrzucić kilka kilogramów, dobrze komponuj swoje menu. Wybieraj przekąski zawierające dużo białka.
Pierwszy posiłek w ciągu dnia ma niebagatelne znaczenie. Nie tylko dostarcza energii na wiele godzin, ale i - jeśli jest odpowiednio skomponowany - pomaga zachować zgrabną sylwetkę. Co warto zjeść na śniadanie?