• Kobieta szykuje sok z owoców
    W ciągu ostatnich 12 miesięcy 76 proc. Polaków nie stosowało żadnych diet eliminacyjnych, 8 proc. deklaruje, że stosowało takie diety, ale zaprzestało, a 16 proc., że stosowało i nadal się tego trzyma - wynika z opublikowanych rezultatów sondażu CBOS.
  • Mit#1 – Węglowodany tuczą
    Wokół przekąsek narosło wiele mitów – kojarzone są ze złymi nawykami żywieniowymi, szkodliwym tłuszczem i spontanicznym, niekoniecznie zdrowym, podjadaniem. Dla innych to idealny sposób na uzupełnienie energii pomiędzy posiłkami. Jak nie pogubić się w labiryncie dietetycznych porad? Podpowiadamy, przedstawiając przekąskowe fakty i – jednocześnie – obalając niesłuszne tezy.
  • Pizza
    Czy kawałek pizzy ma więcej wartości odżywczych od płatków śniadaniowych?
  • Biegaczka
    Po treningu kluczowe jest zjedzenie wartościowego posiłku. Ważne są węglowodany i białka. Służy to regeneracji mięśni oraz odbudowaniu zapasów glikogenu i energii. Co ważne, wszystkie składniki odżywcze szybko wchłoną się do zmęczonego organizmu. Nie będzie on odkładał posiłku w postaci tkanki tłuszczowej.
  • Jajka na śniadanie
    Dietetycy twierdzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zapewnia on siłę i witalność na cały poranek, zapewniając nam przebudzenie ciała i umysłu. Śniadanie powinno stanowić 25 procent całkowitego dziennego zapotrzebowania na energię i zawierać głównie węglowodany, białka, a w mniejszej części tłuszcze.
  • Kalafior, brokuły, kapusta, jarmuż, brukselka
    Nadeszła jesień, kiedy to szczególnie powinniśmy przygotować swój organizm na chłodniejszy czas. Aby to zrobić, warto postawić na odżywianie sezonowe i korzystać z dobrodziejstw rodzimych warzyw i owoców. Sprawdźcie na jakie sezonowe przysmaki jest teraz najlepszy czas.
  • Owsianka z jabłkami
    Jedni nie wyobrażają sobie bez niej śniadania, inni traktują ją jako znienawidzone danie z dzieciństwa. Mowa o owsiance, która uznawana jest za jeden z najzdrowszych posiłków. Jakie zawiera wartości odżywcze i dlaczego warto ją jeść?
  • Wafle ryżowe
    Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski? Odpowiedź na te pytania oraz wiele innych żywieniowych ciekawostek znaleźć można w raporcie „Od jedzenia humor się zmienia” przygotowanym przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia na zlecenie marki Kupiec.
  • Pizza
    Zastanawiasz się, która pizza - margherita, serowa czy wegetariańska - jest najbardziej, a która najmniej kaloryczna?
  • Czy wiosną powinniśmy jeść inne posiłki niż zimą?
    Przeciętny Polak podczas zimy przybiera na wadze około 2 kg. Nic więc dziwnego, że na wiosnę chcemy wrócić do formy i wyglądać atrakcyjnie. Co w związku z tym zmienić w codziennym menu, jakich produktów unikać i dlaczego w pierwszym okresie wiosny lepiej wybierać koperek zamiast rzodkiewki? Odpowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w ogólnopolskim programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.