• Sushi
    Wiele posiłków, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać nam się zdrowe, wcale takie nie są. Uważać należy szczególnie na te, które kupujemy już gotowe w sklepach czy restauracjach.
  • Kuchnia azjatycka
    Kuchnia azjatycka jest już szeroko dostępna i z dnia na dzień zyskuje na popularności. Dlaczego jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa? Wydawałoby się, że smażonych potraw powinniśmy raczej unikać, jednak Azjaci smażą głównie na oleju sojowym i sezamowym, czyli bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dania Wschodu mają mało kalorii, obfitują w ryby morskie, ostre przyprawy, soję i białe mięso.
  • ryż
    Ryż to produkt spożywczy, który zaspokaja potrzeby jednej trzeciej ludności świata. Jedni twierdzą, że sprzyja nadwadze przez wysoką kaloryczność, inni, że jest zbawienny na diecie lekkostrawnej. Dietetycy są jednak zgodni, że ryż to doskonałe źródło energii. Jest bowiem bogaty w niezwykle potrzebne węglowodany złożone. Jakie jeszcze ma zalety?
  • Chłodnik
    Chłodniki to pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania zupy. Są niezwykle zdrowe, ponieważ przyrządza się je z surowych warzyw i owoców.
  • Rodzinny obiad
    Błędy żywieniowe Polaków są podobne do tych, jakie popełnia obecnie cały wysokorozwinięty świat. Tymczasem prawidłowe nawyki żywieniowe, to klucz do odpowiedniej wagi ciała oraz dobrego samopoczucia i zdrowia. Szkoda jednak, że większość z nas utrwaliła niewłaściwe zwyczaje, które trudno jest potem zmienić! Jakie błędy popełniamy najczęściej, wylicza Małgorzata Chylewska, dietetyk LightBox.
  • Ryż
    Rezygnujesz z ryżu, bo jest bardzo kaloryczny? To się może zmienić. Naukowcy opracowali technikę jego przygotowywania, dzięki której pomoże ci nawet zrzucić wagę.
  • Miłość a dieta i odchudzanie? Naukowcy odkryli zaleźność!
    Odchudzanie partnera może wróżyć rozstanie. Single z reguły są szczuplejsi niż osoby w szczęśliwych związkach. To tylko niektóre zależności pomiędzy figurą i dietą a naszym życiem uczuciowym, które odkryli naukowcy. Oto wyniki badań!