• Zadbaj o to, by jedzenie ze stołu nie wylądowało w śmietniku
    Lodówka pęka w szwach, ale wkrótce w szwach pękają też biesiadnicy. A znaczna część zawartości półmisków ląduje w śmietniku. To gastronomiczna rzeczywistość świąt. By uniknąć wyrzucania jedzenia, trzeba zacząć o tym myśleć już na etapie planowania. Oto kilka porad od Federacji Polskich Banków Żywności.
  • Dynia to wciąż niedoceniane warzywo, kojarzone jedynie z Halloween. Niesłusznie. Dynia to pyszny, zdrowy i uniwersalny składnik kulinarny, o czym przekonają się uczestnicy Pierwszego Powsińskiego Święta Dyni, które odbędzie się 23 października.
  • Pizza to danie, które uwielbiają niemal wszyscy. Prosta i szybka potrawa, dzięki zupełnej dowolności dodatków może spełnić wymagania najbardziej wybrednych smakoszy. Świetnie nadaje się zarówno jako obiad dla domowników, jak i ciepły poczęstunek dla gości. Oto kilka zupełnie oryginalnym pomysłów na popularną pizzę, które możesz wypróbować we własnej kuchni.
  • Leczo to smaczna i prosta do przygotowania potrawa
    Leczo, tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej zazwyczaj kojarzona jest z papryką, pomidorami i cebulą. Tymczasem okazuje się, że świetnym składnikiem tego dania może być również cukinia. Ponieważ obecnie na warzywnych straganach bez problemu dostaniemy świeże, piękne cukinie, warto wykorzystać ich wspaniały smak, by przyrządzić pyszne, kolorowe, warzywne leczo. Gotowanie czas zacząć!