• Zadbaj o to, by jedzenie ze stołu nie wylądowało w śmietniku
    Lodówka pęka w szwach, ale wkrótce w szwach pękają też biesiadnicy. A znaczna część zawartości półmisków ląduje w śmietniku. To gastronomiczna rzeczywistość świąt. By uniknąć wyrzucania jedzenia, trzeba zacząć o tym myśleć już na etapie planowania. Oto kilka porad od Federacji Polskich Banków Żywności.
  • Domowy żur, specjalna odmiana ziemniaka oraz suszone grzyby - gąski, to tajemnica smaku radomszczańskiej zalewajki. W niedzielę odbędzie się wielkie gotowanie tej zupy na II Ogólnopolskim Festiwalu Zalewajki w Radomsku (Łódzkie).
  • Leczo to smaczna i prosta do przygotowania potrawa
    Leczo, tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej zazwyczaj kojarzona jest z papryką, pomidorami i cebulą. Tymczasem okazuje się, że świetnym składnikiem tego dania może być również cukinia. Ponieważ obecnie na warzywnych straganach bez problemu dostaniemy świeże, piękne cukinie, warto wykorzystać ich wspaniały smak, by przyrządzić pyszne, kolorowe, warzywne leczo. Gotowanie czas zacząć!