• Kobieta trzyma niemowlaka
    Na etapie rozszerzania diety na młodego smakosza czekają kulinarne przygody z warzywami, owocami, później zaś z produktami zbożowymi, mięsem czy nabiałem. Wprowadzenie zbóż do diety często wywołuje u rodziców wiele pytań. Które produkty zbożowe zawierają gluten? Czy jest on niezbędny w diecie najmłodszych? Czy należy obawiać się potencjalnej alergii? Kiedy wprowadzić go do jadłospisu niemowlęcia? Wszystkie te wątpliwości można rozwiać w zaledwie kilka minut – dokładnie tyle, ile zajmuje przeczytanie poniższych wskazówek.
  • Niemowlę je posiłek
    Aż 61 proc. niemowląt przed 5. miesiącem życia jest źle karmionych, ponieważ ma niewłaściwie, niezgodnie z zaleceniami rozszerzoną dietę – zaalarmowali eksperci, powołując się na najnowsze ogólnopolskie badania.
  • Dziewczynka skacze po kałużach
    Według polskich Mam szczęśliwe dzieciństwo składa się z trzech kluczowych filarów: zabawy, aktywności i energii, miłości i kochającej rodziny oraz zdrowia (w tym zdrowego jedzenia i picia). Jak wynika z badania Maison & Partners 1 przeprowadzonego na zlecenie marki Kubuś, ponad połowa polskich Mam uważa, że szczęśliwe dzieciństwo jest szczególnie ważne z punktu widzenia budowania poczucia własnej wartości u dziecka, a co trzecia ma poczucie, że dzięki temu wyrośnie na dobrego człowieka.
  • Dziecko jedzące kaszkę
    Eksperci alarmują, że 60 proc. 12-miesięcznych dzieci otrzymuje posiłki, które są dla nich nieodpowiednie. Organizmy niemowlęcia oraz małego dziecka ze względu na wciąż dojrzewający układ detoksykacyjny są szczególnie narażone na wpływ substancji potencjalnie szkodliwych. Rodzice i opiekunowie powinni zwracać szczególną uwagę na jakość, pochodzenie, skład oraz wartość odżywczą posiłków dla najmłodszych.
  • Jak oszukać przeznaczenie?
    Geny tylko w 20 proc. wpływają na organizm, pozostała część to oddziaływanie otoczenia, a szczególnie diety i środowiska zewnętrznego. Takie wnioski przynoszą wyniki badań naukowców, zajmujących się epigenetyką, czyli nauką, która od lat bada związek między czynnikami dietetycznymi i środowiskowymi a ich wpływem na ekspresję lub wyciszenie genów.
  • Karmienie piersią
    O zaletach karmienia piersią mówi się coraz więcej i chyba już każda mama słyszała o jego zbawiennym wpływie na zdrowie malucha. Wciąż jednak wiele kobiet nie decyduje się na ofiarowanie dziecku najlepszej z możliwych "diet". Co naprawdę sądzą Polki o karmieniu piersią? Ile dobrego otrzymuje dziecko, któremu przynajmniej na początku życia serwuje się mamine mleko? Odpowiedzi na te i inne pytania znaleźli autorzy raportu "Karmienie piersią w Polsce", powstałego pod patronatem merytorycznym Centrum Nauki o Laktacji, na zlecenie organizatora kampanii Mleko Mamy Rządzi. Oto one.
  • Karmienie piersią
    Kobiece mleko nie tylko zapewnia prawidłowy rozwój niemowlęciu, lecz także może być pomocne w leczeniu wielu chorób osób dorosłych, m.in. Alzheimera. Zawarte w nich komórki macierzyste mają bowiem unikalne zdolności przekształcania się w dowolne komórki i tkanki w organizmie. Zdolności te są znacznie większe niż w przypadku komórek z płynu owodniowego.
  • Talerz ze śniadaniem
    Dzieci, które nie jadają śniadań, znacznie gorzej radzą sobie z nauką. Mają problemy z koncentracją i zapamiętywaniem, mogą także zachowywać się agresywnie w stosunku do rówieśników. Z danych Instytutu Żywności i Żywienia wynika natomiast, że pierwszego posiłku nie spożywa 30 proc. polskich uczniów szkół podstawowych.
  • Drugie śniadanie w szkole
    Węglowodany, białko, żelazo, wapń, a także witaminy z grupy B i kwasy tłuszczowe – takich składników odżywczych powinno dostarczać pierwsze i drugie śniadanie spożywane przez dzieci. Dzięki temu będą miały one więcej energii, a także lepiej skupią się na lekcjach.
  • Dziecko je obiad
    Dzieci, które spożywają produkty z dużą ilością konserwantów, stają się niespokojne i marudne. Mogą też mieć problemy z zasypianiem. Konserwanty są szczególnie groźne dla dzieci z zespołem ADHD, bo jeszcze bardziej je pobudzają. Szkodliwe substancje można wypłukać z organizmu wraz z moczem w czasie od 4 do 12 godzin, pod warunkiem że dziecko będzie spożywało dużo płynów.