Okres wakacji niemal każdemu kojarzy się z wypoczynkiem, spotkaniami z przyjaciółmi i dobrym jedzeniem. Od wielu lat królem polskiego lata jest … grill. Jednak osoby, które w ciągu roku stosowały diety i wyrzekały się nadmiaru kalorii teraz mają spory dylemat. Czy na urlopie można pozwolić sobie na tradycyjne barbecue party? Czy mała kiełbaska z musztardą jest całkowicie zakazana?
Na popularnych składanych i ogrodowych grillach żyje więcej bakterii niż na… toalecie – alarmują badacze. Zanim więc zaczniemy grillować steki, warzywa lub pieczywo, warto wziąć się za porządne sprzątanie, aby przypadkiem nie przyprawić dań…. groźnymi mikrobami.
Grillowanie to jedna z najczęstszych form spędzania wolnego czasu Polaków. Jak sprawić, aby tłuste potrawy stały się mniej kaloryczne? Jest na to kilka sposobów. Tłuste kiełbasy, kaszanki i mięsa warto zastąpić chudym drobiem. Ciężkie sosy do potraw z grilla zmień na dipy, bazujące na jogurtach naturalnych oraz ziołach. Jak jeszcze oszukać zbędne kalorie?
Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji?
Sezon na grilla w pełni i eksperci zachęcają do przyrządzania lekkich potraw na świeżym powietrzu. To zdecydowanie wpłynie korzystnie na nasze zdrowie - mówi dietetyczka Małgorzata Bernady.
Majówka jest okazją do zrobienia pierwszego w tym sezonie grilla, nawet jeśli pogoda nie dopisuje. Dietetycy przestrzegają przed błędami popełnianymi przy grillowaniu.
Początek maja to niezmiennie inauguracja sezonu grillowego. Moda na majówkę przy ruszcie nie przemija. Świeże powietrze zaostrza apetyt, więc nasze menu powinno być sycące. Choć stale najpopularniejszą potrawą z grilla jest kiełbasa, warto zdobyć się na odrobinę fantazji. Jakie potrawy wrzucić na ruszt, aby biesiadowanie na świeżym powietrzu było nie tylko pyszne, ale również zdrowe i lekkostrawne? Kilku wskazówek udziela Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
Pogoda coraz lepsza, warto więc otworzyć sezon grillowy. Aby dania z rusztu były zdrowe i nie zawierały substancji działających rakotwórczo, trzeba je dobrze przyrządzić.