• Grillowanie mięso
    Początek maja to niezmiennie inauguracja sezonu grillowego. Moda na majówkę przy ruszcie nie przemija. Świeże powietrze zaostrza apetyt, więc nasze menu powinno być sycące. Choć stale najpopularniejszą potrawą z grilla jest kiełbasa, warto zdobyć się na odrobinę fantazji. Jakie potrawy wrzucić na ruszt, aby biesiadowanie na świeżym powietrzu było nie tylko pyszne, ale również zdrowe i lekkostrawne? Kilku wskazówek udziela Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
  • Grillowanie mięso
    W sezonie wiosenno-letnim Polacy wciąż bardzo chętnie grillują. Obecnie duży wybór grilli sprawia, że klienci zaczynają rezygnować z otwartych grilli, opalanych węglem drzewnym, na rzecz tych zamkniętych oraz elektrycznych czy gazowych, które można eksploatować niezależnie od pory roku. W dodatku potrawy przyrządzane na tego typu sprzęcie, zwłaszcza na grillach zamkniętych, pieką się szybciej i są smaczniejsze.
  • Jak przygotować mięso z grilla?
    Grillowanie jest bardzo przyjemne i podczas długiego weekendu wiele osób planuje w taki sposób spędzić czas. Warto wiedzie, jak należy przygotować zdrowy posiłek.
  • Grillowane mięso
    Gdy pogoda nie sprzyja imprezom w ogródku, można urządzić grillowanie w kuchni - wystarczy tylko zamienić ruszt węglowy na elektryczny. Oto, jak wybrać dobre urządzenie.
  • Mawia się, że grillowanie to obok piłki nożnej jeden z naszych sportów narodowych. W sztuce smażenia mięs jesteśmy jednak o niebo lepsi, niemal tak dobrzy jak sami mistrzowie z Ameryki. Aby jeszcze bardziej zgłębić tajemnice grillowania, zapoznaj się z naszymi poradami i zostań mistrzem grilla!
  • Kiełbasa z grilla
    Majówka i grillowe szaleństwo to pełen „wypas” dla amatorów kiełbaski z rusztu – jak również radość dla nieuczciwych producentów wędlin. W twojej ulubionej grillowanej kiełbasce może czaić się prawdzie śmietnisko mięsnych odpadów oraz chemicznych dodatków. Sprawdź, jak unikać takich oszukanych „smakołyków”!
  • Grill w plenerze
    Przyrządzić grilla to żadna filozofia. Teoretycznie. Co zrobić, by nie zaliczyć kuchennej wpadki i przyrządzić grilla palce lizać? Wystarczy poznać sekrety udanego grillowania: odpowiednio zamarynować mięso, sięgnąć po odpowiedni materiał i podpałkę, pilnować właściwej siły ognia a grillowane przysmaki podać w odpowiedni sposób. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o grillowaniu!
  • Odpowiednio przygotowany grill to warunek smacznej i zdrowej potrawy
    Nie chcesz po weekendowym grillowaniu obudzić się z bólem brzucha? Uważaj. Źle przygotowany rożen zepsuje smak potrawy a nawet może doprowadzić do ciężkich zatruć. Jak rozpalić i przygotować grilla idealnego? Przeczytaj.