Domowy barszcz nie ma sobie równych. Podobnie zupa grzybowa, bez której cześć Polaków nie wyobraża sobie Wigilii. W tej kwestii bym nie odpuszczała, bo obie zupy nie są wymagające i można je bez problemu przygotować. Buraki, jakie zostają po ugotowaniu barszczu są bonusem, który warto zmienić w sałatkę – mówi Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku", dziennikarka i trenerka kulinarna. Jak jeszcze według niej warto przygotować się do świąt, by nie stać się ofiarą bożonarodzeniowego szaleństwa, które skończy się w śmietniku.
Nie tylko jabłka i masło były w tym roku spektakularnie drogie. Dużo więcej niż rok temu Kowalski musi zapłacić też za mięso wieprzowe i np. lodówki, wynika z danych GUS, które przeanalizował dziennik.pl.
16 października obchodzony był Światowy Dzień Żywności. W Polsce rocznie marnuje się 9 mln ton produktów spożywczych - główny powód to zbyt duże i nieprzemyślane zakupy. To nie tylko problem etyczny, ale również ekonomiczny. Najczęściej wyrzucamy żywność, która szybko się psuje, czyli chleb, warzywa, nabiał i wędliny. Podczas gdy jedzenie się marnuje, my wydajemy na nie coraz więcej. Nie trzeba wiele, aby to zmienić. Wystarczy wprowadzić w życie kilka prostych zasad, które pozwolą nam racjonalnie gospodarować żywnością. Oto 4 cenne wskazówki, które pomogą ci zaoszczędzić nawet kilkaset złotych.
Ostro spadają wydatki na podstawowe artykuły żywnościowe. Zdaniem ekspertów to efekt malejących zarobków i rosnących cen. Część analityków twierdzi jednak, że to dowód na to, że Polacy przestali marnować jedzenie i kupować na zapas.
Bardzo nie opłaca się bycie singlem. Dowodzą tego ogłoszone we Włoszech statystyki. Wynika z nich, że ludzie żyjący samotnie wydają aż o 71 procent więcej na jedzenie niż członkowie przeciętnej rodziny, także dlatego, że dużo go marnują.