• Kapsułki
    Probiotyki to niezbędny element jesienno-zimowej profilaktyki. Nie tylko dbają o zdrowie jelit i wzmacniają układ odpornościowy, ale coraz częściej ukazują się badania potwierdzające ich korzystny wpływ na zdrowie zębów. Innowacyjne probiotyki mogłyby pomóc m.in. w walce z próchnicą.
  • Sok z wiśni
    Chronią wyściółkę jelita i pomagają opanować stany zapalne – takie zbawienne działanie wiśni odkryli amerykańscy naukowcy. Okazuje się, że te smaczne owoce zwiększają ilość tak zwanych dobry bakterii w przewodzie pokarmowym.
  • Zakochani
    Jelita, zasiedlone są przez bakterie, które decydują nie tylko o zdrowiu, ale też wpływają na psychikę i emocje. Zdaniem naukowców bakterie wpływają nawet na nasze wybory życiowych partnerów. To jak się czujemy, zachowujemy i jakie mamy relacje z innymi ludźmi ma początek w jelitach, a więc rozpoczyna się… na naszych talerzach!
  • Bacteria Lactobacillus
    W naszym ciele żyje wiele jeszcze niezbadanych mikroorganizmów, ich łączna waga w samych jelitach może wynosić nawet 2 kilogramy. Najwięcej bakterii mieści się w naszym przewodzie pokarmowym. Dobry stan mikroflory jelit pozytywnie wpłynie na cały organizm, bowiem bakterie jelitowe odpowiedzialne są także za prawidłowe funkcjonowanie np. układu odpornościowego.
  • Jelita
    Nawracające infekcje, alergie, skłonność do otyłości, a nawet samopoczucie mogą być związane z nieprawidłową florą bakteryjną jelit i całego organizmu – oceniają eksperci.
  • Lekarstwo
    W jelitach i na skórze żyją bilony pożytecznych dla człowieka bakterii. Niestety w ciągu życia mikroflora jelitowa ulega systematycznemu niszczeniu. Negatywnie wpływa na nią nie tylko stres i nieodpowiedni tryb życia, ale także zażywane leki. Jednymi z największych czynników szkodzących przyjaznym bakteriom, są właśnie antybiotyki. Natomiast probiotyki, czyli przyjazne bakterie, pozytywnie wpływają praktycznie na każdy aspekt zdrowia człowieka, w szczególności na przewód pokarmowy.
  • Jogurt może być wykorzystywany w leczeniu ran nabłonka jelit?
    Bakterie probiotyczne, które znajdziemy między innymi w jogurtach, zasłynęły już swoim dobroczynnym wpływem na odporność oraz metabolizm organizmu. Według najnowszych badań sprzyjają również gojeniu nabłonka jelit.