• Brzoskwinie
    Pestycydy to substancje stosowane w rolnictwie w celu zwalczania szkodników, chorób roślin uprawnych i chwastów. Najbardziej skażone pestycydami m.in. są: ziemniaki, papryka słodka, sałata, truskawki, szpinak, czy pomidorki cherry. Sprawdzonym sposobem na oczyszczanie owoców i warzyw z pestycydów jest moczenie ich najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, a potem w wodzie o odczynie zasadowym.
  • Truskawki
    Na truskawki czekamy cały rok - są to ulubione letnie owoce wielu Polaków. W tym sezonie, dzięki sprzyjającej pogodzie, truskawki pojawiły się trzy tygodnie wcześniej niż zwykle. Wiele osób przestrzega przed czyhającymi w owocach pestycydami. Czy w polskich truskawkach mogą ukrywać się ich pozostałości?
  • Brzoskwinie
    Wydawałoby się, że dieta bogata w owoce i warzywa to najlepsze, co możemy zaoferować sobie i swojej rodzinie – w tym jej najmłodszym członkom. Okazuje się jednak, że nawet w tym przypadku czyhają na nas niebezpieczeństwa, z których nie zdajemy sobie sprawy.
  • Czereśnie
    Badania w tym zakresie prowadzi amerykańska organizacja Environmental Working Group. Ranking tworzony i aktualizowany jest co roku. „Czysta 15” to owoce i warzywa, do których uprawy nie stosuje się szkodliwych składników.
  • Jabłko
    Rolnicy często opryskują swoje uprawy dużą ilością różnych pestycydów w celu ochrony roślin przed szkodliwymi mikroorganizmami. W wyniku tego na nasze stoły trafiają owoce i warzywa pokryte dużą ilością niezdrowej chemii.
  • Traktor rozpyla nawóz
    "Pestycydy są substancjami zaprojektowanymi po to, żeby zabijać żywe organizmy, a jednocześnie dodaje je się do czegoś, co będzie później żywnością" - powiedział w "Dzień Dobry TVN" prof. Jan Ludwicki, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH.
  • Czereśnie
    Skórka dla owoców i warzyw jest naturalnym ochroniarzem przed szkodnikami i toksynami. Jednak czasem bywa zawodna, wpuszczając do miąższu np. pestycydy. Polski badacz sprawdzi skórki 20 gatunków, aby ustalić, które zatrzymują szkodliwe substancje, a które przepuszczają je do środka.
  • Opryskiwanie roślin uprawnych pestycydami
    Jakie owoce i warzywa znajdują się na tzw. "brudnej liście", czyli spisie, który zawiera produkty najbardziej skażone pestycydami?
  • Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców?
    Jeśli nie mamy dostępu do warzyw i owoców hodowanych bez chemii (z upraw organicznych albo od działkowiczów nawożących naturalnym kompostem), musimy dla własnego dobra pozbyć się toksycznych chemikaliów z powierzchni jarzyn i owoców po przyniesieniu ich do domu z warzywniaka. Sama woda nie zda tutaj egzaminu.
  • Produkty ekologiczne - czy na pewno zdrowsze?
    Mamy złe wieści dla miłośników zdrowej, ekologicznej żywności. Okazuje się bowiem, że wcale nie jest zdrowsza. Tak wynika z najnowszych badań naukowców.