• Kiedy gluten szkodzi?
    Obecnie diagnozowana jest coraz częściej i to – wbrew obiegowe opinii – u osób dorosłych. Nieleczona prowadzi do groźnych chorób, w tym do nowotworu jelita cienkiego. O tym, co trzeba wiedzieć o chorobie, rozmawiamy z Grażyną Grażyna Konińską z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
  • Mąka i pszenica
    - Musimy nauczyć się wybierać pieczywo, które ma największą zawartość witamin i składników mineralnych - podkreśliła w "Dzień Dobry TVN" Aneta Łańcuchowska. Czy pieczywo orkiszowe jest zdrowsze od zwykłego? Co zawiera? Dietetyk wyjaśniła też, jaka mąka jest najzdrowsza.
  • Pieczywo
    Wiele osób rezygnuje z pieczywa w swojej diecie sądząc, że to ono jest powodem przybierania na wadze. Jednak w zbilansowanej i zdrowej diecie nie może zabraknąć tego ważnego składnika. Dlaczego?
  • Chleb
    Chleb to źródło błonnika, węglowodanów, witamin, soli mineralnych i warto go jeść. Ten najzdrowszy to razowy na zakwasie. Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy może taki chleb spożywać. Warto więc, by na świątecznym stole znalazły się różne gatunki pieczywa - tłumaczy profesor Alicja Ceglińska z Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie.
  • Pieczywo
    Ze statystyk wynika, że w perspektywie ostatnich dwóch dekad spożycie chleba w Polsce spadło o połowę. Tymczasem zarówno piekarze, jak i specjaliści od żywienia przekonują, że pieczywo jest nie tylko smaczne, lecz także zdrowe.
  • Zadziwiająca dieta: jedz tylko to, co zjesz widelcem
    Dukana, białkowa, kapuściana… znamy całą rozmaitość diet. Ta jest jednak inna niż wszystkie i trzeba przyznać, że pachnie absurdem. Nowy reżim zaleca, żeby jeść tylko to, co można skonsumować przy udziale widelca. Sprawa jest bardziej skomplikowana, niż się wydaje…
  • Węglowodany węglowodanom nierówne
    Szklanka soku, kromka chleba, papryka, banan i słodkie ciastko na deser. Co łączy te tak różne potrawy? Wszystkie są źródłem węglowodanów –związków, które są naszym głównym źródłem energii. Ale węglowodany węglowodanom nierówne. Jedne zapewnią szybki zastrzyk energii, drugie – długotrwałe uczucie sytości. Na niektóre z nich trzeba bardzo uważać w odchudzaniu… Oto przewodnik po węglowodanach.
  • Pieczywo ma już 10 tysięcy lat historii i wiele różnych gatunków. Który z nich szczególnie bogaty w wartości odżywcze?