• Zdrowy ryż brązowy
    To prawda, gotuje się go dłużej niż ryż biały. Ale warto poczekać, bo jest bardziej pożywny i dużo zdrowszy.
  • Ryż
    Zespół naukowców przyglądał się codziennej diecie ludzi na całym świecie. Okazało się, że dobrym sposobem na zatrzymanie fali otyłości jest włączenie do diety… ryżu.
  • ryż
    Ryż to produkt spożywczy, który zaspokaja potrzeby jednej trzeciej ludności świata. Jedni twierdzą, że sprzyja nadwadze przez wysoką kaloryczność, inni, że jest zbawienny na diecie lekkostrawnej. Dietetycy są jednak zgodni, że ryż to doskonałe źródło energii. Jest bowiem bogaty w niezwykle potrzebne węglowodany złożone. Jakie jeszcze ma zalety?
  • Ryż
    Rezygnujesz z ryżu, bo jest bardzo kaloryczny? To się może zmienić. Naukowcy opracowali technikę jego przygotowywania, dzięki której pomoże ci nawet zrzucić wagę.
  • Ryż
    Analiza nawyków żywieniowych ponad 14 tysięcy Amerykanów wykazała, że idealnym składnikiem codziennej diety jest ryż. Dlaczego?
  • Ryż
    Jest jednym z najłatwiej przyswajalnych zbóż i stanowi główne pożywienie dla połowy ludności całej Ziemi - to ryż. Ale najnowsze badania wykazały, że jego nadmierne spożycie może szkodzić zdrowiu. Powodem do niepokoju jest wysoka zawartość arsenu w ziarnach.
  • Ryż zawiera truciznę - arsen?
    Ryż jest zdrowy, o ile nie dominuje w diecie - ostrzegają naukowcy. Nadmiar ryżu może prowadzić do wielu chorób, a nawet obniżyć IQ u dzieci.
  • Dieta makrobiotyczna zawiera 50 proc. ziaren, które zwykle pochodzą z brązowego ryżu
    Słowo makrobiotyczny pochodzi od greckiego słowa makro i bio - oznacza żywotność lub wspaniałe życie . Obecnie dieta makrobiotyczna związana jest przede wszystkim z Japonią - z filozofią Wschodu, dzięki Yin i Yang wprowadzającą równowagę w życiu. Żywność Yin jest słodka, zimna i "pasywna", natomiast żywność Yang jest gorąca, słona i "agresywna".
  • Tradycyjne kanapki coraz częściej ustępują miejsca sushi
    Tradycyjne kanapki coraz częściej ustępują miejsca sushi. Ta japońska potrawa staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Jemy ją, bo tak wypada i wydaje nam się, że jest... zdrowa. Ale czy aby na pewno zdrowa? Tu naukowcy mogą mieć odmienne zdanie.