• Udar mózgu
    Udar mózgu stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów i główny powód niesprawności u osób powyżej 40. roku życia. Holenderscy naukowcy podają nową grupę ryzyka.
  • Sałatka warzywna
    Chińscy uczeni przekonują, że wystarczy wzbogacić codzienny jadłospis o owoce i warzywa, by być miej zagrożonym udarem mózgu.
  • Szampan poprawia działanie mózgu
    Picie od jednego do trzech kieliszków tego napoju z bąbelkami tygodniowo może zapobiegać pogarszaniu się z wiekiem pamięci - wynika z najnowszych badań. Zmniejsza się też ryzyko choroby niedokrwiennej serca i udaru.
  • Włosy zdradzą, jak stresujące masz życie
    Na choroby serca cierpi coraz więcej osób i coraz młodsze umierają na zawał. Warto postawić na profilaktykę i regularnie sprawdzać kondycję serca. Ułatwi to analiza włosów, która według uczonych jest lepszym wskaźnikiem schorzeń układu krążenia niż badanie krwi.
  • Świeże warzywa i banany - dieta, by uchronić się przed udarem
    Pod lupę badaczy trafiło kilkadziesiąt badań naukowych dotyczących składników, których spożycie może być powiązane ze zwiększonym ryzykiem udaru mózgu, jak również z ochroną przeciw udarowi. Udało się określić skład diety, która zapobiega nadciśnieniu i schorzeniom układu krążenia.
  • Kawa chroni przed udarem
    Jeśli lubisz witać dzień filiżanką kawy, śmiało chwytaj za filiżankę. Dzięki temu nie tylko ekspresowo postawisz się na nogi i zyskasz dobry humor, ale i zmniejszysz ryzyko udaru mózgu.
  • Cel w życiu pomaga ustrzec się przed udarem mózgu
    Dopada coraz młodszych i częściej zbija. Dlatego warto postawić na profilaktykę udaru mózgu. Naukowcy podpowiadają jeden z jej elementów, który pomoże obniżyć ryzyko schorzenia aż o 20 procent.
  • Kobiety bardziej niż mężczyźni zagrożeni udarem mózgu
    Udar mózgu dotyka corocznie tysiące osób i jest trzecią co do częstości przyczyną śmierci. Naukowcy sprawdzili, co należy robić, by się przed nim uchronić i dają konkretne zalecenie.