• Jajka
    Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy, a jakby tego było mało, mogą wywołać silną alergię u małych dzieci. Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Fakty i mity na temat jajek komentuje Małgorzata Chylewska, ekspert ds. żywienia w firmie cateringu dietetycznego LightBox.
  • Marchewki
    Suszenie jest jedną z najstarszych metod przedłużania trwałości żywności do dziś z powodzeniem wykorzystywaną przez producentów przypraw i produktów w proszku. W torebkach, które trafiają na sklepowe półki, znajdują się chociażby suszone warzywa i zioła zestawione w odpowiednich proporcjach, tworzące wyjątkowe kompozycje smakowe. Dzięki odpowiednim metodom przetwórstwa udaje się zachować większość składników odżywczych.
  • Jak zdrowe są jajka?
    Nie ma Wielkanocy bez jajek. W okresie przedświątecznym wraca więc temat ich szkodliwości, jeśli jemy je w nadmiarze. Ale czy aby na pewno jajka szkodzą zdrowiu?
  • Warzywa są niezbędnym składnikiem diety
    Eksperci zalecają jedzenie minimum 400 g owoców i warzyw dziennie. Tak zmniejszamy ryzyko chorób serca, udaru mózgu i otyłości. Jeśli nie przepadasz za świeżą brukselką i kabaczkiem, jest rozwiązanie...
  • Niemowlę z herbatnikiem
    Większość matek nie przestrzega norm żywienia w karmieniu swoich dzieci – wynika z badań. Skutki niewłaściwego odżywiania niemowląt i małych dzieci zobaczymy za wiele lat, ale mogą one być opłakane – alarmują specjaliści. Oto najczęściej spotykane błędy.
  • Jaja na Wielkanoc
    Święconki, pisanki. Z majonezem, w ciastach, makaronach, deserach… Podczas Świąt Wielkanocnych spożywamy ogromne ilości jaj. Ostrożnie z jajami wielkanocnymi! To bomba kaloryczna i solidny ładunek cholesterolu…
  • Kobieta z popcornem
    Najpierw miał opinię kalorycznej bomby. Potem awansował do roli lżejszej i niskokalorycznej alternatywy dla chipsów i innych zakąsek. Teraz popcorn ujawnia kolejne znakomite właściwości. Jak zdradzają naukowcy, prażona kukurydza to prawdziwy eliksir młodości i urody. Zawiera zapobiegające starzeniu przeciwutleniacze – w ilości większej niż owoce i warzywa.
  • Kobieta z popcornem
    Najpierw miał opinię kalorycznej bomby. Potem awansował do roli lżejszej i niskokalorycznej alternatywy dla chipsów i innych zakąsek. Teraz popcorn ujawnia kolejne znakomite właściwości. Jak zdradzają naukowcy, prażona kukurydza to prawdziwy eliksir młodości i urody. Zawiera zapobiegające starzeniu przeciwutleniacze – w ilości większej niż owoce i warzywa.
  • Roszponka
    Znana z baśni o księżniczce Roszpunce, rzeczywiście jest istną księżniczką wśród warzyw. Zielona, pełna witaminy C i żelaza, jest idealnym źródłem zdrowia i uzupełnieniem jadłospisu, szczególnie zimą i podczas wiosennego przesilenia. Odpowiednio podana, mile połechce również podniebienie… Oto wszystko, co warto wiedzieć o roszponce.
  • Nie wszystkie produkty zbozowe zapewnią dziecku tyle samo energii
    Kasza, ryż, przeróżne wypieki, no i oczywiście – pieczywo. Produkty zbożowe to podstawa naszej diety. Nie wszystkie są równie zdrowe dla rozwijającego się organizmu przedszkolaka. Po które sięgać? Oto, co zaleca doradca żywieniowy.