• Jak jeść na zdrowie?
    Niezwykle istotnym elementem dobrze zbilansowanej diety jest obecność odpowiednich składników odżywczych w pożywieniu. To od nich bezpośrednio zależy stan naszego zdrowia. Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny realizuje projekt badawczy, którego celem jest opracowanie metody produkcji prozdrowotnych dodatków funkcjonalnych do żywności. Dzięki nim branża spożywcza wzbogaci swoje produkty o substancje niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Sprawdzaj, co jesz. Czytaj skład, nie nazwę
    Czy wiesz, co jesz? Warto to dokładnie sprawdzić. Ser żółty z tłuszczy roślinnych  czekoladowy deser bez czekolady to tylko niektóre przykłady oszustw producentów żywności. Jak ich unikać?
  • Mróz pozbawia produkty walorów smakowych i wartości odżywczych
    Jajka podczas gotowania pękają, marchew zamienia się w papkę, a pomarańcze, zamiast być słodkie i soczyste, są gorzkie. To wszystko przez mróz, który pozbawia produkty nie tylko walorów smakowych, ale i wartości odżywczych. Tymczasem pomimo zimy na targowiskach ruch jest ogromny. Nie zdziwmy się, kiedy po powrocie do domu okaże się, że pieniądze na zakupy zostały wyrzucone w błoto.