wędlina Uznany za "najgorszy przysmak" na świecie. O jaki mięsny produkt z Polski chodzi? Kanapka z salcesonem? O tym właśnie przysmaku zrobiło się głośno. Według rankingu, opublikowanego przez portal kulinarny "TasteAtlas", ta wędlina została uznana za najgorszy produkt mięsny na świecie. Dlaczego salceson został tak skrytykowany? GIS ostrzega przed bakteriami w partii wędzonego boczku Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, poinformował w piątek, 28 października, o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii wędzonego boczku. Partia "Boczku wędzonego" wycofana ze sprzedaży. Wykryto bakterię Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, poinformował we wtorek o wycofaniu partii produktu "Boczek wędzony” Kraina Wędlin. Powodem jest wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes. Jakie mięso jest najzdrowsze dla dzieci? Ile mięsa tygodniowo powinno jeść dziecko? Wielkanoc będzie droższa niż rok temu. W górę poszły jaja, wędliny i warzywa Eksperci nie mają dobrych wieści przed świętami. Według ich wyliczeń, średnio rodzina wyda więcej niż rok temu. Oto, co najbardziej podrożało w wielkanocnym koszyku. Reklama Rak żywi się przetworzonym mięsem Chcesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi? Unikaj wysoko przetworzonych dań mięsnych. Kiełbasy, szynki, boczki i pasztety powinny wypaść z naszej diety lub gościć w niej bardzo rzadko – uważa badaczka ze Stanów Zjednoczonych. Co na święconkę? Wielkanocny koszyczek i jego obowiązkowa zawartość Przygotowywanie wielkanocnego koszyczka to w wielu domach rodzinne święto. Wszystkim święconka kojarzy się z kolorowymi jajkami. Ale przecież na pisankach się nie kończy... Oto krótki przewodnik po tym, co powinno się zaleźć w wielkanocnym koszyku - poza pisankami i barankiem - wraz z wyjaśnieniem symboliki każdego z pokarmów. Na co zwracać uwagę, kupując wędliny? - Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała, oświadczenie, w którym stwierdza, że konserwanty dodawane do szynek, które kupujemy w sklepach, są rakotwórcze - powiedziała w Katarzyna Bosacka. Szynka babuni z wody i odpadów. Tak producenci fałszują jedzenie Statystyczny Polak zjada średnio nieco ponad dwa kilogramy wyrobów mięsnych miesięcznie – wynika z danych GUS. Jednak nie zawsze są to produkty dobrej jakości. Wskazują na to badania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Przestali jeść szynkę, bo wystraszyli się raka Japończycy przestraszyli się nowotworów przewodu pokarmowego i… jedzą mniej szynki. Donosi o tym dziennik „The Japan Times” . Reklama Połowa wędlin nie spełnia norm antyrakotwórczych Połowa tradycyjnie wędzonych produktów mięsnych nie spełnia nowych unijnych norm, które wejdą od września. Normy dotyczą dopuszczalnych substancji rakotwórczych i smolistych, które trzeba ograniczać. Kaczyński ponagla Tuska w sprawie wędzenia W liście do Donalda Tuska Jarosław Kaczyński zarzucił rządowi bezczynność, niezrozumiały opór i brak dobrej woli. Chodzi o wystąpienie do Komisji Europejskiej z wnioskiem o skierowanie do Polski komisji technicznej w celu rozpoznania na miejscu sytuacji - czyli wędzenia. Mortadela jak sztuka. Pierwsze na świecie muzeum wędlin W północnych Włoszech, w regionie słynącym z mortadeli, powstało pierwsze na świecie muzeum wędlin. Wyroby wędliniarskie wyeksponowane są tam, jak prawdziwe dzieła sztuki Uwaga panowie! Boczek odbiera płodność Ta informacja raczej nie przypadnie do gustu panom, zwłaszcza tym, którzy chcą zostać ojcami. Jak wynika z ustaleń naukowców z Harvard University, jedzenie mięsa znacznie psuje jakość spermy. Kiełbasa bez trocin musi swoje kosztować. Policzyli to! Wędlina, która w sklepie kosztuje poniżej pewnego poziomu, tylko z wyglądu przypomina kiełbasę. Przygotowana według receptury kiełbasa śląska nie może być tańsza niż 14 złotych za kilogram. Wyliczył to prezes Śląskiego Cechu Rzeźników i Wędliniarzy Andrzej Stania. Skrzepła krew, pióra, barwniki. Takie świństwa nam sprzedają Państwowa Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych donosi, że co czwarta partia kontrolowanego drobiu i jego przetworów nie nadaje się do jedzenia. W mięsie i jego przetworach inspektorzy znaleźli pióra, skrzepłą krew i sztuczne barwniki. Zdrowa biała kiełbasa, czyli jaka? Tak jak nie ma Wigilii bez karpia, tak Wielkanocy bez białej kiełbasy. Warto wiedzieć, którą kiełbasę kupić, by świąteczny posiłek nie skończył się niestrawnością i bólem brzucha. Inspekcja jakości ostrzega przed kiełbasą wieprzową z kurczaka Inspekcja jakości ostrzega przed wędlinami w Polsce. Jedna trzecia przebadanych próbek jest mocno sfałszowana. Organizacja nie chce jednak podać nazw firm, które dopuszczają się największych oszustw. Polskie wędliny podbijają świat. Wielka inwestycja Tego jeszcze w naszej branży spożywczej nie było. Drobiarska Grupa Konspol z Nowego Sącza rozwija skrzydła na rynku globalnym i wchodzi ze swoimi inwestycjami do Azji i Ameryki Południowej - informuje "Puls Biznesu". Newsletter Drukuj Skopiuj link Zgłoś błąd na stronie