Znana wszystkim witamina C słynie ze wspomagania odporności organizmu, dlatego nie możemy zapominać o niej w naszej codziennej diecie. Czy wiedzieliście, że wcale nie ma jej najwięcej w cytrynie i nie ma ona nic wspólnego z kwaśnym smakiem owoców?
Kiedy łapie nas przeziębienie, zwykle sięgamy po witaminę C, oczekując, że nam pomoże. Tymczasem badania pokazują, że jej działanie jest raczej nikłe. O wiele lepiej wziąć cynk w tabletkach albo...
Znana wszystkim witamina C słynie ze wspomagania odporności organizmu, dlatego nie możemy zapominać o niej w naszej codziennej, jesienno-zimowej diecie. Czy wiedzieliście, że wcale nie ma jej najwięcej w cytrynie i nie ma ona nic wspólnego z kwaśnym smakiem owoców? Sprawdźcie, które produkty mają jej najwięcej i… korzystajcie z jej dobrodziejstwa!
Gdy łapie nas przeziębienie, zazwyczaj próbujemy je pokonać na własną rękę. Tylko czy aby na pewno rosół, miód albo jeżówka są skuteczne? I czy witamina C albo inhalacje załatwią sprawę? Eksperci wyjaśniają, jak działają popularne domowe metody na infekcje.
Na początku jesieni łatwo padamy ofiarą przeziębień i grypy. Żeby się przed tym uchronić trzeba zadbać o wzmocnienie odporności. Podstawą jest dostarczenie sobie odpowiednich witamin, minerałów i tłuszczy.
Myślisz, że witamina C to dobry środek zapobiegający i leczący
przeziębienie? Oczywiście, ale jak pokazują najnowsze badania, tylko pod
jednym warunkiem. Że oprócz przyjmowania witaminy C będziesz również
ćwiczyć. A z tym już może być gorzej.