• Co na przeziębienie i grypę - miód i cytryna
    Gdy łapie nas przeziębienie, zazwyczaj próbujemy je pokonać na własną rękę. Tylko czy aby na pewno rosół, miód albo jeżówka są skuteczne? I czy witamina C albo inhalacje załatwią sprawę? Eksperci wyjaśniają, jak działają popularne domowe metody na infekcje.
  • Odporność
    Każdego roku na przełomie lata i jesieni przypominamy sobie słowo-klucz nadchodzącego sezonu infekcji – „odporność”. Tyle problemów przysporzyły nam powracające jak bumerang przeziębienia naszego dziecka, że nie opuszcza nas jedna myśl: „Czas ją wzmocnić”. Czym jednak jest ta słynna „odporność”, którą specjaliści każą „budować”, aby nasz maluch mógł cieszyć się złotą jesienią, zamiast leżeć w łóżku z gorączką? Jak skutecznie ją wzmacniać? Poznajmy niezwykły świat układu immunologicznego.
  • Miód z cytryną
    Ma działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Korzystnie wpływa na pracę serca, koi nerwy, ożywia mózg, a także goi rany. Według danych Ministerstwa Rolnictwa, w Polsce spożywa się go około 300 g rocznie na głowę, co w porównaniu z Grekami (3,5 kg) czy Niemcami (6 kg), jest ilością znikomą i pokazuje różnicę w podejściu do tego składnika, a także wiedzę, jaką posiadamy na jego temat. Mowa oczywiście o „płynnym złocie” – miodzie, który w połączeniu z innymi substancjami odżywczymi stanowi skuteczną ochronę przed wirusami i bakteriami.