• Witamina C
    Witamina C to dla wielu z nas sposób na wzmocnienie organizmu, dlatego najchętniej sięgamy po nią w okresie osłabionej odporności np. w czasie jesienno-zimowej aury czy wiosennego przesilenia. Czy przyjmowanie witaminy C, gdy jesteśmy przeziębieni faktycznie ma wpływ na szybszy proces powrotu do zdrowia? Kiedy można mówić o skuteczności jej działania? Zdradzamy fakty i mity nt. popularnego kwasu L-askorbinowego i odpowiadamy, jaką odgrywa rolę w organizmie.
  • Witamina C
    Znana wszystkim witamina C słynie ze wspomagania odporności organizmu, dlatego nie możemy zapominać o niej w codziennej jesienno-zimowej diecie.
  • Kapusta kiszona
    - Tam jest bardzo dużo witaminy C - powiedziała o kapuście kiszonej dr Danuta Myłek, dietetyczka. Jakie jeszcze witaminy zawiera? Czy to prawda, że jest ciężkostrawna?
  • Rokitnik
    Dlaczego rokitnik jest tak dobry dla naszego zdrowia? - Owoce rokitnika w 100 gramach mają od 200 do nawet 600 miligramów witaminy C, więc to jest absolutny skarb - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Iwona Wawer z Zakładu Chemii Fizycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
  • Witamina C
    Jesienią powinniśmy wzmacniać odporności organizmu. Pomoże nam w tym dieta bogatą w świeże owoce i warzywa lub odpowiednia suplementacja. Odporność zwiększy zażywanie naturalnej, lewoskrętnej witaminy C, czosnku w kapsułkach, ekstraktu z imbiru, dzikiej róży lub jeżówki. Ze względu na mniejszą ilość światła słonecznego o tej porze roku warto także suplementować witaminę D3.
  • Przeziębione dziecko
    Zawsze troszczą się o swoje dzieci, pomagają im przetrwać trudne chwile i podnoszą na duchu. Mamy, choć często niedoceniane, są największą skarbnicą domowych receptur wzmacniających odporność. Jakie są ich sposoby?
  • Miód z cytryną
    Ma działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Korzystnie wpływa na pracę serca, koi nerwy, ożywia mózg, a także goi rany. Według danych Ministerstwa Rolnictwa, w Polsce spożywa się go około 300 g rocznie na głowę, co w porównaniu z Grekami (3,5 kg) czy Niemcami (6 kg), jest ilością znikomą i pokazuje różnicę w podejściu do tego składnika, a także wiedzę, jaką posiadamy na jego temat. Mowa oczywiście o „płynnym złocie” – miodzie, który w połączeniu z innymi substancjami odżywczymi stanowi skuteczną ochronę przed wirusami i bakteriami.