algi Ta "superżywność" może wyżywić świat. "To jedyna droga..." Algi to potencjalna „superżywność", która może pomóc w zapewnieniu dostatku jedzenia i w ochronie środowiska. W przeliczeniu na akr powierzchni uprawnej mogą wyprodukować 10-20 razy więcej białka, niż soja - twierdzą naukowcy z USA. Zdjęcia satelitarne potwierdzają "masowy zakwit glonów" w Odrze Z pomocą zdjęć satelitarnych naukowcy udowodnili, że w Odrze rzeczywiście doszło do "masowego zakwitu glonów". Specjalny obiektyw satelitarny analizował kolor wody. Jednak związek z umieraniem ryb w rzece nie mógł być jeszcze jednoznacznie potwierdzony - pisze portal RND. Za katastrofę na Odrze odpowiedzialny "niezidentyfikowany dotąd toksyczny gatunek"? "Niezidentyfikowany jeszcze toksyczny gatunek alg mógł przyczynić się do masowego wyginięcia ryb w Odrze" - podejrzewają naukowcy z berlińskiego Instytutu Ekologii Wód i Rybołówstwa Śródlądowego Leibniza. Informuje o tym portal rbb24. Reklama Algi lepsze niż leki? Skutecznie blokują koronawirusa Związek izolowany z jadalnych alg znacznie lepiej blokuje koronawirusa SARS-CoV-2 niż obecnie stosowany u chorych na COVID-19 lek przeciwwirusowy remdesiwir – wskazują badania laboratoryjne, których wyniki publikuje pismo “Cell Discovery”. Chlorella wycofana z obrotu. Wielokrotne przekroczenie norm Decyzją Głównego Inspektoratu Sanitarnego z obrotu wycofana została partia sprasowanej algi słodkowodnej Chlorella w tabletkach 100 g. GIS stwierdził w badanych próbkach suplementu diety ponad 30-krotne przekroczenie poziomu wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Reklama Algi zamiast tłuszczu? Będzie ten smak, za to mniej kalorii Żel wytworzony z alg morskich zamiast tłuszczu? Nad takim rozwiązaniem pracują naukowcy, którzy chcą zmniejszyć kaloryczność produktów spożywczych. Zamiennik tłuszczu w smaku ma przypominać ten prawdziwy. W pierwszej kolejności będzie stosowany np. w margarynie. Jakie właściwości ma SPIRULINA? Spirulina to alga, która zawiera bardzo dużo cennych minerałów. O jej korzystnym wpływie na zdrowie opowiedziała w "Dzień Dobry TVN" Agnieszka Cegielska. Pokazała również, jak robi się maseczkę z alg. Napój ze słodkiej algi, na punkcie którego oszalały gwiazdy. W czym pomaga? Dziennikarz Mateusz Hładki przyniósł do "Dzień Dobry TVN" napój ze słodkiej algi, którym zachwycają się polskie gwiazdy. Czy smakował prowadzącym? - Oczyszcza organizm, zabezpiecza błony śluzowe przewodu pokarmowego - powiedział Hładki. Organizatorzy igrzysk w Rio de Janeiro już wiedzą, czemu woda w basenie zmieniła kolor Przez noc z wtorku na środę woda w basenie, na którym odbywa się olimpijska rywalizacja w skokach w Rio de Janeiro zmieniła kolor z błękitnego na zielony. W ciągu dnia ten sam proces dotknął arenę zmagań piłki wodnej i pływania synchronicznego. Chlorella na okrągło - czyli usuwaj toksyny cały rok! W ciągu roku nasz organizm gromadzi nawet do 8 kilogramów toksyn! Jak sobie z nimi radzić? Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej