• Owoce egzotyczne
    Wraz ze zmianami klimatycznymi we Włoszech pojawiły się pierwsze uprawy mango, awokado i bananów - odnotowuje związek rolników. Są już też włoskie orzeszki ziemne i marakuja.
  • Awokado
    Znajdujący się w tym owocu kwas oleinowy obniża poziom cholesterol.
  • Białko w diecie
    Źródłem cennego białka są nie tylko ryby czy mięso, ale również awokado i suszone morele. Zobacz, które produkty obfitują w proteiny. O niektórych pewnie nawet nie pomyślałeś.
  • Awokado
    Awokado posiada wiele właściwości zdrowotnych. Znajdujący się w tym owocu kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu, natomiast potas, witaminy C,E,A,K oraz z grupy B mają dobroczynny wpływ np. na układ nerwowy. W swojej diecie awokado powinny uwzględnić osoby, które mają problemy ze wzrokiem. Jest ono bowiem bogactwem luteiny i zeaksantyny. Z ich ilością nie należy jednak przesadzać, bo są kaloryczne. W średniej wielkości owocu znajduje się 230 kcal oraz aż 40 g tłuszczu.
  • Banany
    Albo jedno dodatkowe awokado. Naukowcy dowiedli, że te owoce mają optymalną ilość składnika odgrywającego ważną rolę w profilaktyce zawału serca i udaru mózgu.
  • Zdrowy tłuszcz
    Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne.
  • Awokado
    Polacy niewiele wiedzą o tym, jak ważna dla naszego zdrowia jest wątroba – twierdzą organizatorzy rozpoczynającej się kampanii edukacyjnej „Szczęśliwa wątroba, szczęśliwy Ty”. Kampania ma zwiększyć świadomość Polaków na temat istotnej roli tego narządu.
  • Dieta przed treningiem
    Niektórych produktów warto nie jeść bezpośrednio przez treningiem, bo mogą nam go wyjątkowo uprzykrzyć. Jakie to posiłki? Okazuje się, że powinniśmy unikać jogurtów, siemienia lnianego czy na przykład... awokado. Zobaczcie z czego warto zrezygnować, by ćwiczenia były wydajne i przyjemne.
  • Awokado
    Awokado posiada wiele właściwości zdrowotnych. Znajdujący się w tym owocu kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu, natomiast potas, witaminy C,E,A,K oraz z grupy B mają dobroczynny wpływ np. na układ nerwowy. W swojej diecie awokado powinny uwzględnić osoby, które mają problemy ze wzrokiem. Jest ono bowiem bogactwem luteiny i zeaksantyny. Z ich ilością nie należy jednak przesadzać, bo są kaloryczne. W średniej wielkości owocu znajduje się 230 kcal oraz aż 40 g tłuszczu.
  • Awokado
    Dieta ma ogromne znaczenie dla naszego samopoczucia. Jakie są zalety awokado? Jak przygotować sałatkę z soczewicą i z awokado? Kto w szczególności powinien jeść awokado?