• Muffinki z żurawiną
    Przyszła jesień, a wraz z nią kończą się sezonowe warzywa i nasze ulubione owoce. Aby dostarczyć sobie i najmłodszym odpowiednią dawkę witamin, warto zadbać o pożywną i zdrową przekąskę. Bakalie to idealne rozwiązanie – są smaczne, a jednocześnie stanowią naturalne źródło składników odżywczych oraz cennych minerałów. To świetny pomysł na drugie śniadanie - wystarczy garść bakalii do szkoły każdego dnia! Z kolei wszyscy miłośnicy eksperymentowania w kuchni mogą przygotować żurawinowe muffinki.
  • Deser "Włoskie zapomnienie"
    Aż ślinka cieknie...!
  • Wafle z kajmakiem
    Niby banalne, ale smakują tak, że nie można poprzestać na jednym...
  • Kawa z kajmakiem
    Kajmak to słodka, aksamitna masa przygotowywana na bazie słodzonego mleka. Występuje w różnych wariantach smakowych, np. kakaowym, orzechowym, Tiramisu oraz tradycyjnym - krówkowym. Doskonale nadaje się do ciast, naleśników, wafli, lodów, a nawet mrożonej kawy, po którą tak chętnie sięgamy o tej porze roku. Poznaj nasze inspiracje i znajdź swój ulubiony deser na lato!
  • Sernik na zimno z bakaliami
    W upalne dni rezygnujemy z czekoladowych, topiących się słodkości na rzecz orzeźwiających, owocowych przekąsek. Taką może być wyśmienity sernik na zimno z dodatkiem bakalii, który zachwyci Twoich najbliższych w wiosenno-letnie popołudnia.
  • Masło migdałowe
    Każdy z nas marzy o wiosennych wieczorach spędzonych w gronie najbliższych nam osób. Co zrobić, aby takie momenty umilić wyjątkowym smakiem? Warto przygotować aromatyczne masło migdałowe, które sprawdzi się w roli pasty do bagietki, ale także jako samodzielna przekąska.
  • Wiosenna sałatka
    Za oknami wciąż śnieg na zmianę z deszczem. Prawdziwa śnieżna zima już odeszła, ale wiosny wciąż nie ma. Nic na to nie poradzimy, ale przynajmniej w kuchni możemy przygotować pachnące już wiosną, jaskrawozielone danie...
  • Babeczki kajmakowe
    Kruche kajmakowe babeczki pieczone w foremce do tradycyjnych muf finek poprawią każdemu nastrój. Tych ciasteczek nie można nie lubić. Może, dlatego że błyskawicznie się je robi? A może, dlatego że zawsze się udają? A może, dlatego że są po prostu pyszne, a delikatny i słodki kajmak po prostu rozpływa się w ustach...?
  • Drożdżówki
    Ciepłe drożdżówki z orzechami – czy można wyobrazić sobie coś lepszego na śniadanie w śnieżny niedzielny poranek?
  • Kuchenne zabawy z bakaliami
    Zimowe długie wieczory, chłód i szybko gasnący dzień skłaniają większość z nas do pozostania w domu. Chcemy zakopać się w cieple domowego zacisza i kubkiem kakao w ręku. To świetna pora aby nieco zwolnic tempo, wczuć się w zimującą przyrodę i przynajmniej w domowym zaciszu przestać pędzić, znaleźć chwilę dla siebie i najbliższych. Spędźmy ten czas razem z dziećmi na rozwijaniu w nich pasji. Można połączyć kulinarne zamiłowania z plastyką. Przy okazji pokazać dzieciom, że przygotowywanie posiłków może być też atrakcyjne, że jedzenie ma różne smaki, faktury, zapachy.