barista Kuźniar drwi z paniki wokół koronawirusa: Kawę parzył mi barista, który był na nartach we Włoszech Podczas, gdy rząd podejmuje kolejne decyzje ograniczające życie publiczne w kraju, a obywatele tłumnie ruszają do sklepów, żeby robić zapasy, Jarosław Kuźniar zachowuje spokój i popija kawę, zaparzoną mu przez baristę, który był na nartach we Włoszech. Jaka kawa na jaką porę dnia? Espresso, kawa z mlekiem, a może cappuccino? Jaką kawę najlepiej pić rano, a którą po południu? Kawy z Afryki, Indii, Brazylii - czym charakteryzują się kawy z różnych stron świata? W kuchni "Dzień Dobry TVN" gościł wicemistrz Polski baristów Łukasz Mitura, który opowiedział o kawach z różnych rejonów świata. - Kawa czerpie bardzo dużo z gleby - wyjaśnił w studiu wpływ pochodzenia kawy na jej smak. Barista zaznaczył też, jak ważne jest użycie świeżo palonej kawy i podkreślił, żeby absolutnie nie zalewać kawy wrzątkiem. Reklama Jak zostać baristą? Nie wystarczy kurs... Aby być określanym mianem baristy, należy zdobyć gruntowną wiedzę na temat rodzajów kawy, pochodzenia ziaren, sposobów ich palenia i przyrządzania. Potrzeba również niezwykłych umiejętności, by opanować choćby latte art, czyli sztukę tworzenia wzorów na powierzchni kawy za pomocą spienionego mleka. Pokazy tricków stosowanych przez baristów są niezwykle efektowne i przyciągają tłumy widzów. Porady baristy, jak stać się ekspertem od kawy Ponieważ w ostatnich latach upowszechnia się kultura picia kawy, większość miłośników tego napoju wie, że jego smak i aromat są uzależnione od kraju uprawy, klimatu, gleby, metody obróbki i palenia ziaren kawy. Zapoznajmy się teraz z subtelnościami przygotowywania kawowego naparu, które decydują o tym, czy picie kawy będzie zwykłym codziennym przyzwyczajeniem, czy odkrywczą, degustacyjną podróżą. Czy wiecie, że smak kawy, którą pijecie, zależy od stopnia jej zmielenia, ilości wody w czasie parzenia, czy temperatury w momencie zaparzania? Trudno w to uwierzyć, ale nawet różnica tylko kilku stopni sprawia, że ta sama kawa będzie gorzka, kwaśna albo, jeśli przygotowana prawidłowo, ujawni wszystkie swoje prawdziwe aromaty uzyskane w trakcie obróbki. Reklama Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej