barwnik spożywczy Ten barwnik nie jest już bezpieczny. Znajdziemy go w słodyczach Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) poinformował, że dwutlenek tytanu (E171), stosowany często jako barwnik zabielający m.in. w słodyczach i gumie do żucia, nie jest już uważany za bezpieczny dodatek do żywności. Zafarbowane zdrowie, czyli złe skutki słodzonej czerwieni To zamaskowane pułapki - słodkie i barwne. Chodzi o wszelkiego rodzaju kolorowane słodkości, po które dzieci wyciągają ręce. Jeśli się dzieje tak często, to efekt zjawia się pod postacią ADHD. Okazji nie brakuje: czekolada, dżem, kolorowy budyń, galaretki, lody, batony, cukierki, polewy, żelki, jogurty, marmolada, guma do żucia. Piękny wygląd, a do tego cukier, po połączeniu czynią z tej mieszanki żywność, po którą dzieci lepiej żeby nie sięgały. Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej