bezpieczeństwo żywności Uwaga! Sanepid ostrzega przed salmonellą w sezamie Główny Inspektorat Sanitarny poinformował we wtorek o wykryciu bakterii salmonelli w partii sezamu. Spożycie zanieczyszczonego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Sanepid ostrzega przed zanieczyszczeniami w niektórych partiach suplementów diety Główny Inspektor Sanitarny wydał w czwartek ostrzeżenia przed zanieczyszczeniami w suplementach diety. Niebezpieczna substancja znalazła się w niektórych partiach produktów Biowap Osteo D3, Biowap Osteo D3 + K2 oraz Molekin Osteo. Uwaga! GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności GIS poinformował o wykryciu bakterii Salmonella Enteritid na skorupkach partii jajek. Spożycie jaj bez właściwej obróbki termicznej lub przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Reklama Salmonella na skorupkach jajek. Sanepid ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w środę, że na skorupkach partii "Jaj na śniadanie” wykryto bakterie salmonelli. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub przeniesienie bakterii na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia. GIS ostrzega przed suplementem diety dla mężczyzn na potencję O obecności syldenafilu w suplemencie diety dla mężczyzn "Total Men" poinformował w środę Główny Inspektor Sanitarny. GIS ostrzega, by nie spożywać żadnej partii tego produktu. Reklama Jak uniknąć kolejnych epidemii? Naukowcy mają pierwsze wnioski Pora wyciągnąć wnioski z pandemii COVID-19 i zastanowić się, jak w przyszłości uniknąć transmisji kolejnych wirusów odzwierzęcych na człowieka - apelują naukowcy. Wśród istotnych kroków wymieniają: badania wirusów, zwiększenie reżimu sanitarnego w hodowli zwierząt, zmiany w diecie. Uwaga na te suszone kiełbasy! Mogą być zanieczyszczone pałeczką Salmonella Główny Inspektorat Sanitarny w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności poinformował w piątek o wycofaniu ze sprzedaży niektórych suszonych kiełbas ze względu na ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonella. Chodzi o kiełbasy marki Saint-Azay. Zbiorowe zatrucie w Green Caffè Nero. Sąd wydał kolejny wyrok Sąd Rejonowy dla Warszawy-Śródmieścia w Warszawie wydał kolejny wyrok dotyczący zbiorowego zatrucia salmonellą w kawiarni Green Caffe Nero - dowiedziała się PAP. Śmiertelne zatrucie muchomorami we Wrześni. "Przysięgam, nie będę już zbierał grzybów" Zmarły cztery osoby z Wrześni (Wielkopolskie), które najprawdopodobniej jadły trujące grzyby. Według policji, trzy kobiety i mężczyzna zatruli się muchomorami sromotnikowymi, sprzedanymi im jako grzyby jadalne.- Już nigdy nie pójdę na grzyby! - zarzeka się w rozmowie z "Super Expressem" Robert J., od którego pochodziły grzyby. Uwaga! Salmonella w mięsie z indyka na kotlety Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed salmonellą w jednej partii mięsa z indyka na kotlety. Produktu nie należy spożywać, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej