• Morze z sinicami
    Czerwone flagi na kilku plażach w Gdyni (Śródmieście, Redłowo i Orłowo) i w Gdańsku (Stogi i Sobieszewo). Flagi oznaczają zakaz kąpieli, bo pojawiły się sinice. Dziś rano sanepid ma przeprowadzać kolejne badania wody. Prądy morskie wskazują, że sinice mogą przenieść w stronę Zatoki Gdańskiej i kolejnych gdańskich kąpielisk.
  • Ból brzucha
    Glistnica, inaczej askarioza, to choroba pasożytnicza wywołana przez glistę ludzką. W początkowej fazie nie daje żadnych objawów, zaś następnie symptomy mogą przypominać przemęczenie lub alergię.
  • Ból brzucha
    Szacuje się, że na endometriozę cierpi co dziesiąta Polka. Czym objawia się ta choroba i jakie są jej powikłania?
  • Ból żołądka
    Choroba refluksowa przełyku to patologiczne zarzucanie treści żołądkowej do przełyku. Jak leczy się refluks? Czym są objawy alarmowe?
  • Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
    Tradycyjne święta w naszym kraju słusznie kojarzą się z suto zastawionym stołem. Wiele osób z wytęsknieniem czeka na wigilijne potrawy, a potem cierpi z przejedzenia.
  • Dziecko w toalecie
    Jak wynika z badań marki Tasectan, co druga mama dziecka w wieku 3-10 lat uważa, że problem biegunki jest u jej pociechy zdecydowanie uciążliwy. Dolegliwość wpływa nie tylko na samopoczucie malucha, ale dezorganizuje życie całej rodziny – w 1/3 przypadków konieczna jest zmiana porządku dnia. Czym zatem jest biegunka i jak się przed nią ustrzec? A jeśli już nas dotknie, jak skutecznie ją zwalczyć, aby móc bez przeszkód realizować codzienne aktywności? Komentuje ekspert – lekarz, pediatra.
  • Ból brzucha
    Około 70 proc. osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna w Polsce to osoby przed 35. rokiem życia. Niewłaściwe leczenie tych chorych powoduje ich wykluczenie z rynku pracy i przynosi straty polskiej gospodarce w wysokości ok. 140 mln rocznie – przekonują eksperci.
  • Grzyby marynowane
    Wczesna jesień to czas leśnych wędrówek, spacerów i bardzo popularnego w Polsce grzybobrania. Nic dziwnego – grzyby podnoszą i uszlachetniają walory smakowe zup, sosów i świątecznych dań. To prawdziwa uczta dla podniebienia, ale w pełni bezpieczna tylko dla tych, którzy się na grzybach znają. Spożycie trujących okazów w najlepszym wypadku może się skończyć poważnymi problemami żołądkowymi, a w najgorszym – nawet śmiercią.
  • zakupy
    W upalne dni lepiej nie robić zakupów na cały tydzień. A mięsa i ryby, szczególnie mrożone, najlepiej przyrządzić do spożycia tego samego dnia – radzi dietetyk Paulina Gąsiewska z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
  • Mężczyzna w toalecie
    Rozpoczął się sezon urlopowy. To czas, który spędzamy na świeżym powietrzu, zmieniamy klimat, wyjeżdżamy w odległe zakątki świata, próbujemy egzotycznych potraw. Wysokie temperatury, posiłki z nieznanego źródła i spożywanie napojów z lodem, sprzyjają zatruciom i problemom jelitowym. W jaki sposób zatem przygotować się i zabezpieczyć przed wyjazdem, aby nasz urlop, oprócz wspaniałych przygód i wypoczynku, nie zapewnił nam dodatkowych „wrażeń” w postaci biegunki?