• Matura
    Maturzyści w poniedziałek rano przystąpią do pisemnego egzaminu z chemii. Po południu będzie egzamin z informatyki. Oba nie są obowiązkowe. Przystępują do nich tylko ci, którzy zadeklarowali taką wolę.
  • E dodatki z żywności
    Wybierając produkty spożywcze, należy zwracać szczególną uwagę na stopień ich przetworzenia. Niektóre z powszechnie używanych substancji dodatkowych, w określonych dawkach, mają zły wpływ na nasz organizm.
  • Mysłowicka prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie wtorkowego wypadku w szkole w Chełmie Śląskim, gdzie podczas lekcji chemii 15-letni uczeń został poparzony po wybuchu oparów etanolu. Nastolatek trafił do szpitala z obrażeniami twarzy, klatki piersiowej i rąk.
  • Sklepowa lodówka z jedzeniem
    Konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory, czy wzmacniacze smaku. Polak rocznie spożywa ponad 2 kg dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju "E". NIK alarmuje, że brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem a najbardziej narażone na przekroczenie akceptowanego dziennego spożycia dodatków z dietą, ze względu na niższą masę ciała i upodobania smakowe, są dzieci - głównie w wieku do 10 lat.
  • Frances H. Arnold - tegoroczna laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie chemii
    Frances H. Arnold, George P. Smith i Sir Gregory P. Winter zostali tegorocznymi laureatami Nagrody Nobla w dziedzinie chemii – ogłosił w środę w Sztokholmie Komitet Noblowski. Badaczy doceniono za wykorzystanie mechanizmów ewolucyjnych do wytwarzania białek. Naukowcy uważają, że korzystając z kierowanej ewolucji, można będzie na przykład uzyskać leki na chorobę Alzheimera lub inne schorzenia autoimmunologiczne, a nawet nowotwory.
  • Truskawki
    Na truskawki czekamy cały rok - są to ulubione letnie owoce wielu Polaków. W tym sezonie, dzięki sprzyjającej pogodzie, truskawki pojawiły się trzy tygodnie wcześniej niż zwykle. Wiele osób przestrzega przed czyhającymi w owocach pestycydami. Czy w polskich truskawkach mogą ukrywać się ich pozostałości?
  • Jabłko
    Rolnicy często opryskują swoje uprawy dużą ilością różnych pestycydów w celu ochrony roślin przed szkodliwymi mikroorganizmami. W wyniku tego na nasze stoły trafiają owoce i warzywa pokryte dużą ilością niezdrowej chemii.
  • Matematyk
    U nas awans oparty jest na selekcji negatywnej. Nie zawsze, ale bardzo często. Silna osobowość jako rektor czy dyrektor instytutu nie jest większości na rękę. Bo jeszcze będzie miał wizję, będzie chciał ją realizować, mówiąc kolokwialnie – weźmie kolegów za pysk. Czasami się tacy jeszcze zdarzają, przemkną się jakoś przy szczególnie sprzyjającym układzie gwiazd. Pozostali to ludzie o postawach, które można byłoby nazwać „miękkim kręgosłupem” - zauważa Kamil Kulesza matematyk, informatyk, kierownik Centrum Zastosowań Matematyki i Inżynierii Systemów PAN.
  • Zakupy w supermarkecie
    Nasi południowi sąsiedzi toczą walkę nie tylko z polską żywnością. Od lat porównują produkty sprzedawane pod tą samą marką na Zachodzie i na ich rynku – potwierdzając, że żywność trafiająca do wschodnioeuropejskich supermarketów łączy z tą zza Odry i Dunaju tylko opakowanie.
  • Zakład chemiczny w Policach
    Unia Europejska przyspieszyła prace nad przepisami ograniczającymi zawartość kadmu w nawozach. Po ich wprowadzeniu Grupa Azoty, największa polska firma chemiczna i trzeci producent nawozów w UE, może stracić nawet 20 proc. przychodów. Zyskają za to rosyjskie koncerny – nasz główny konkurent. Zagrożenie jest na tyle poważne i realne, że polski rząd szykuje się do batalii, jaką będzie musiał stoczyć w Brukseli w obronie interesów Azotów.