czekolada Czekolada podbiła podniebienia Polaków. Statystyczny krajan zjadł jej 5,6 kg w 2021 r. RAPORT Statystyczny Polak zjadł 5,6 kilograma czekoladowych słodyczy w 2021 r.; to czwarty wynik po Niemczech, Wielkiej Brytanii i Bułgarii - podano w raporcie "Światowy i polski rynek czekolady”. Polska utrzymuje 4. miejsce wśród największych eksporterów czekolady na świecie. Słodka terapia, czyli na co robi dobrze gorzka czekolada? Czekoladę lubi prawie każdy. Statystyczny Polak zjada rocznie średnio ponad 5 kilogramów wyrobów z kakao. Obchodzony wczoraj Światowy Dzień Czekolady to świetna okazja do tego, by czekoladzie przyjrzeć się bliżej i poznać korzyści z jedzenia kakaowych specjałów. Chroni przed zawałem, poprawia nastrój... Jak CZEKOLADA sprzyja zdrowiu? Czekolada wyprodukowana z owoców kakaowca, o wysokiej zawartości miazgi, ma sprzyjające zdrowiu właściwości – oceniła w komunikacie przesłanym w środę, 6 lipca, dr Joanna Orzeł z Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Reklama Dziś Światowy Dzień Czekolady - jej przyszłość jest zagrożona... Światowy Dzień Czekolady (12 kwietnia) nie jest tylko okazją do rozpakowania tabliczki ulubionej czekolady. To także dobry moment, by poznać warunki pracy rolników, uprawiających kakao, z którego powstają nasze słodycze. Jaka historia stoi za wyrobami czekoladowymi? Czy decyzje konsumenckie mogą zapewnić sprawiedliwą przyszłość tej branży? W tym dniu Fundacja Fairtrade Polska przypomina o tym, że każdy konsument może przyczynić się do realnych zmian na rynku. Jakie słodycze są dobre dla cukrzyków? Dietetyk tłumaczy Podstawą diety cukrzycowej jest ograniczenie węglowodanów w posiłkach. Na jakie słodkie przekąski mogą sobie pozwolić osoby zmagające się z cukrzycą? Reklama Szkodliwy tlenek etylenu w czekoladach. GIS ostrzega: Nie spożywajcie ich Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu dwóch partii czekolady z kurkumą, imbirem i cytryną. Powodem wycofania jest zastosowanie w produkcie sproszkowanego imbiru zanieczyszczonego tlenkiem etylenu. Polska czwartym eksporterem czekolady na świecie Polska jest czwartym eksporterem czekolady na świecie, za Niemcami, Belgią i Włochami - wynika z opublikowanego we wtorek raportu. Wartość sprzedaży za granicę wynosi prawie 2,1 mld dolarów, co stanowi 7,3 proc. udziału w eksporcie globalnym. Co to jest za NEWS: Właściwie jedzona czekolada może przysłużyć się odchudzaniu! Nowe badania pokazują, że jedzenie czekolady o odpowiedniej porze dnia może pomóc organizmowi w spalaniu tłuszczu. Najbardziej zaskakujące ciekawostki na temat czekolady. Musisz jej poznać! „Przysmak pradawnych bogów”, „najcenniejszy surowiec świata”, „skarb Azteków” – te wszystkie określenia dotyczą dobrze nam znanego, słodkiego smakołyku, jakim jest czekolada! O tym, skąd pochodzi „najstarszy przysmak świata” i jak należy go jeść, wie już prawie każdy. Jednak istnieją również inne ciekawostki, o których do tej pory mało kto słyszał. Dziś Dzień Czekolady. Wiemy, kiedy i jaką najlepiej jeść, żeby przysłużyć się ciału 7 lipca obchodzimy światowy dzień czekolady. To smakołyk, który znalazł uznanie zarówno wśród najmłodszych jak i najstarszych. Głównym powodem, dla którego sięgamy po czekoladę jest jej wspaniały smak. Ale czy mamy świadomość, jakie właściwości zdrowotne posiada zwłaszcza jej gorzka odmiana? Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej