danie Uważaj na te posiłki! Często wcale nie są tak zdrowe jak myślisz Wiele posiłków, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać nam się zdrowe, wcale takie nie są. Uważać należy szczególnie na te, które kupujemy już gotowe w sklepach czy restauracjach. Zalety kuchni azjatyckiej. Dlaczego jest taka zdrowa? Kuchnia azjatycka jest już szeroko dostępna i z dnia na dzień zyskuje na popularności. Dlaczego jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa? Wydawałoby się, że smażonych potraw powinniśmy raczej unikać, jednak Azjaci smażą głównie na oleju sojowym i sezamowym, czyli bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dania Wschodu mają mało kalorii, obfitują w ryby morskie, ostre przyprawy, soję i białe mięso. Sprzyja nadwadze? Ciekawostki na temat ryżu Ryż to produkt spożywczy, który zaspokaja potrzeby jednej trzeciej ludności świata. Jedni twierdzą, że sprzyja nadwadze przez wysoką kaloryczność, inni, że jest zbawienny na diecie lekkostrawnej. Dietetycy są jednak zgodni, że ryż to doskonałe źródło energii. Jest bowiem bogaty w niezwykle potrzebne węglowodany złożone. Jakie jeszcze ma zalety? Reklama Chłodnik nie tylko na upał. Wartości odżywcze zup na zimno Chłodniki to pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania zupy. Są niezwykle zdrowe, ponieważ przyrządza się je z surowych warzyw i owoców. 10 głównych błędów żywieniowych Polaków Błędy żywieniowe Polaków są podobne do tych, jakie popełnia obecnie cały wysokorozwinięty świat. Tymczasem prawidłowe nawyki żywieniowe, to klucz do odpowiedniej wagi ciała oraz dobrego samopoczucia i zdrowia. Szkoda jednak, że większość z nas utrwaliła niewłaściwe zwyczaje, które trudno jest potem zmienić! Jakie błędy popełniamy najczęściej, wylicza Małgorzata Chylewska, dietetyk LightBox. Reklama Foodpairing, czyli jak dobrać piwo do posiłku? Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków, jest coraz bardziej doceniana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne gatunki alkoholi doskonale uzupełnią potrawy i wzbogacą doznania smakowe. Kriek, czy piwa o mocnym aromacie chmielu potrafią zaskoczyć szczególnie w połączeniu z delikatną jagnięciną czy słodkim deserem. Marco Ghia – szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie zdradził nam swój piwny foodpairingowy elementarz. Amaro odpowiada Rodowicz: Mamy milion zadowolonych klientów! Maryla Rodowicz dała ostatnio od zrozumienia, że nie należy do grona fanów restauracji Wojciecha Amaro. On sam nie skomentował jej słów, w obronie męża stanęła jednak żona popularnego restauratora. Ryż mniej kaloryczny, i to o 60 proc.? Jest sposób Rezygnujesz z ryżu, bo jest bardzo kaloryczny? To się może zmienić. Naukowcy opracowali technikę jego przygotowywania, dzięki której pomoże ci nawet zrzucić wagę. Zawał serca? Nie! Jeśli jesz ten posiłek... Trwające 16 lat badanie z udziałem kilkudziesięciu tysięcy osób wykazało, że ten posiłek ma dobroczynny wpływ na kondycję serca i skutecznie chroni przed zawałem. McDonald's zmienia menu na kryzysowe. Kurczak zamiast wołowiny Nowy szef sieci McDonald's porządki zaczyna od rewolucji w menu. Don Thompson chce, by klienci mieli do wyboru więcej dań z kurczakiem, zniknie za to sporo propozycji z dodatkiem wołowiny. Powód? Kurczak jest zdrowszy, ale też tańszy. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Zapisz się na newsletter Obserwuj na Facebooku Przejdź do strony głównej