dieta bezglutenowa Nie łap się na frazesy: Rozprawiamy się z najpopularniejszymi mitami na temat glutenu Czy eliminacja glutenu poprawia kondycję jelit i dodaje sił witalnych? Czy dieta bezglutenowa rzeczywiście sprzyja utracie wagi i jest zdrowa? Wraz z ekspertką kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” - Agnieszką Piskałą-Topczewską, specjalistką ds. żywienia, rozprawiamy się z niektórymi mitami dotyczącymi glutenu i jego wpływu na nasze zdrowie. Eliminujesz z diety gluten? Robienie tego "na własną rękę" może sporo kosztować... U zdrowych osób regularne spożywanie glutenu jest całkowicie bezpieczne i nie powinno wywoływać żadnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego lub innych układów. Potwierdzają to liczne badania naukowe na całym świecie. Za mało kaszy, za dużo ciastek... Zbadano, jakie są ulubione produkty zbożowe Polaków Choć co piąty Polak rozważyłby eliminację produktów zbożowych z diety z powodu glutenu, to jednak zdecydowana większość z nas (83%) je lubi. Jakie produkty zbożowe jemy najczęściej? Za co je cenimy? Reklama PRZEPIS na ciasto bezglutenowe z owocami kandyzowanymi i owocami. Naprawdę smaczne! Osoby na diecie bezglutenowej nie muszą rezygnować z naprawdę smacznych deserów. Modna, ale często bezzasadna dieta bezglutenowa – lekarz jednoznacznie rozprawia się z mitami na jej temat U zdrowych osób regularne spożywanie glutenu jest całkowicie bezpieczne i nie powinno wywoływać żadnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego lub symptomów chorobowych. Potwierdzają to liczne badania naukowe na całym świecie. Są jednak osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wykluczyć lub ograniczyć gluten w diecie. Kto powinien to zrobić, wyjaśnia Olga Gajek-Daszczyńska, lekarz i ekspert kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”. Reklama Czym zastąpić chleb w diecie? Pomysły na zdrowe (inne) śniadanie Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania. Czy to jednak zdrowy wybór? Czy należy z niego zrezygnować zupełnie? Dieta bezglutenowa nie powoduje niekorzystnych skutków dla organizmu, o ile... Niektóre osoby, np. chore na celiakię, muszą stosować dietę bezglutenową. Jeśli jednak taka dieta jest dobrze zbilansowana, nie przyniesie niekorzystnych skutków dla organizmu – zapewnia dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska. Nie możesz jeść produktów z glutenem? Oto lista zamienników Gluten to mieszanka gluteiny oraz gliadyny, którą możemy znaleźć w większości zbóż. Przechodząc na dietę bezglutenową, nie musimy rezygnować z ulubionych potraw oraz przekąsek. Bezglutenowe dania do pudełka. Czy to się da zrobić w domu? Osoby na diecie bezglutenowej to dzisiaj już całkiem liczna społeczność. Czy dieta pudełkowa przygotowana w domu to wyzwanie a może przysłowiowa "bułka z masłem"? Może rozwijać się skrycie lub wybuchnąć nagle: CELIAKIA Obecnie diagnozowana jest coraz częściej i to – wbrew obiegowe opinii – u osób dorosłych. Nieleczona prowadzi do groźnych chorób, w tym do nowotworu jelita cienkiego. O tym, co trzeba wiedzieć o chorobie, rozmawiamy z Grażyną Grażyna Konińską z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej