dieta w chorobie nowotworowej Dieta w chorobie nowotworowej. Przepisy Dieta osoby z chorobą nowotworową powinna być zbilansowana i dopasowana do indywidualnych potrzeb. Często jednak pacjentom onkologicznym towarzyszą problemy z apetytem czy zaburzenia smaku. Wyzwaniem staje się też zapewnienie w tradycyjnym posiłku wszystkich potrzebnych dla organizmu substancji. Co jeść, a czego unikać w czasie choroby onkologicznej? WYWIAD Z DIETETYKIEM Choroba nowotworowa w znacznym stopniu zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dlatego dieta chorego powinna zostać skomponowana w taki sposób, aby odpowiednio odżywiony organizm miał siłę do walki z chorobą. Jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać oraz czym jest specjalistyczne żywienie medyczne i dlaczego powinno być integralną częścią leczenia? Newsletter Drukuj Skopiuj link Zgłoś błąd na stronie