• ProfesorAren Maeir (L) Dr Yitzhak Paz i profesor Yuval Gadot piją piwo zrobione ze starożytnych drożdży
    Wielki sukces izraelskich naukowców. Przy współpracy z lokalnymi browarami, użyli drożdży, znalezionych w starożytnych wykopaliskach, by wytworzyć piwo. Eksperyment zakończył się całkowitym sukcesem.
  • Zabawa w plastikowych kulkach
    Popularne zwłaszcza w salach zabaw dzieci i w klinikach rehabilitacji suche baseny z piłeczkami są siedliskiem bakterii i mogą przyczyniać się do transmisji drobnoustrojów między dziećmi – wynika z badania opisanego na łamach magazynu naukowego "American Journal of Infection Control".
  • Laboratorium
    Naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego poszukują naturalnych substancji - ekstraktów roślinnych, drożdży i grzybów, które mogą „wytrenować” odporność ludzi. Chodzi o to, by po kolejnym kontakcie z wirusem czy bakterią organizm reagował szybciej, silniej i skuteczniej.
  • Drożdże
    Probiotyki to "dobre" bakterie i drożdże, które są podobne do tych znajdujących się w ludzkim układzie trawiennym. Mają korzystny wpływ na zdrowie, bo regulują trawienie oraz przyśpieszają ten proces. Żywe kultury bakterii z rodzaju Lactobacillius wzmacniają odporność, zwalczają wirusy i przywracają w ciele równowagę bakteryjną.
  • Drożdże
    Po sezonie jesienno-zimowym czas na regenerację organizmu. O skórę warto dbać od wewnątrz. Kondycję włosów i cery można poprawić pijąc codziennie drożdże. Jak przygotować drożdżową miksturę? Dietetyk sportowy Justyna Mizera wyjaśniła w "Dzień Dobry TVN", dla kogo drożdże nie są wskazane oraz jakie mają właściwości.
  • Dlaczego nie upiec chleba w domu?
    Powszechnie panuje przekonanie, że pieczywa nie da się przygotować w domowym piekarniku. Okazuje się, że każdy może przygotować własny, zdrowy chleb