dynia Dynia - królowa jesieni. Poznaj jej odmiany i naucz się wykorzystać każdą część! Dynia to niezaprzeczalny warzywny symbol jesieni. Jej liczne odmiany cieszą oko konsumentowi rozbudzają emocje działkowców stających w szranki dyniowej rywalizacji na największy okaz... Jaka, dla kogo i dlaczego nie dla wszystkich? Poznaj dynię od podszewki! Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Dynia dyni nierówna, czyli do jakich dań wykorzystywać różne jej rodzaje Jesień tuż, tuż! A wraz z nią przychodzi sezon na jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych – dynię. Duża, mocno pomarańczowa, delikatna w smaku i niezwykle wartościowa w składniki odżywcze. Jej największą zaletą, oprócz smaku, jest uniwersalność: dynię wykorzystamy jako dodatek lub jako główny składnik dania, zarówno na słono i słodko. Przedstawiamy kilka kulinarnych inspiracji na mocno dyniowe, wczesnojesienne potrawy. Reklama Dynia: naturalnym lekiem na pasożyty są jej surowe pestki Jakie zdrowotne właściwości posiada dynia? Do czego jeszcze można ją wykorzystać? Jej wysokość dynia! Najbardziej wartościowy owoc jesieni. Poznaj jej właściwości zdrowotne Dynia nie tylko pięknie wygląda... Reklama Polskie SUPERFOODS, czyli dlaczego warto sięgać po rodzime warzywa i owoce Superfoods to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. Super żywność naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze. Skąd się wzięło Halloween? Najpopularniejsze, po Bożym Narodzeniu, święto na świecie. 10 FAKTÓW Obrosło w mity i negatywne oceny ("poważne zagrożenie duchowe", "atak neopogaństwa"). Niewiele osób jednak wie, skąd pochodzi, kiedy się narodziło i czemu miało służyć Halloween. Skorzystaj, póki trwa sezon! Dlaczego warto jeść dynię? Dynia to niewątpliwie królowa jesiennych dań. Jest tania, ale przede wszystkim bardzo zdrowa.. Zdrowie w kolorze dyni. Jakie ma właściwości ta roślina? Jak można wykorzystać nasiona tej rośliny? - Miąższ z dyni był wykorzystywany do okładania ran, które się ciężko goiły - wyjaśniła Agnieszka Cegielska, dziennikarka. Do czego można jeszcze wykorzystać dynię? Sezon na dynię trwa! Oto wszystkie jej dobroczynne właściwości Kucharze i dietetycy polecają dynię jako źródło białka, witamin A, E i C, błonnika, żelaza, cynku, magnezu czy kwasu foliowego. Na jej bazie można przyrządzić szereg potraw. Cenny jest nie tylko sam miąższ, lecz także pestki i olej z dyni. Dietetycy radzą, by wprowadzić dynię do codziennego menu i to nie tylko w sezonie. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej