espresso Tu można wypić najlepszą kawę we Włoszech Najlepszą kawę we Włoszech można wypić w Rovigo w regionie Wenecja Euganejska na północy - taki jest werdykt jurorów krajowych mistrzostw, które odbyły się w piątek w Mediolanie pod patronatem Włoskiego Instytutu Espresso. Niefiltrowana kawa podnosi poziom cholesterolu, szkodzi sercu Nasiona kawy zawierają kafestol - substancję, która znacznie podnosi poziom cholesterolu we krwi - ostrzegają naukowcy. Kafestol jest obecny głównie w nieprzefiltrowanej kawie parzonej np. po turecku, ale i w espresso. W kawie filtrowanej oraz instant kafestolu nie ma prawie wcale. "Dom na Sycylii tańszy niż… espresso". Nietypowa oferta dwóch miast Dom na Sycylii to twoje marzenie? Teraz to nic prostszego - można go kupić za mniej niż filiżanka espresso. Reklama Jak rozpoznać i samodzielnie przygotować rasowe espresso? Espresso jest najbardziej rozpoznawalną włoską kawą, a jego picie stanowi jeden z najważniejszych rytuałów włoskiej kultury. „Espresso” oznacza „przygotowana tuż przed podaniem”, szybko zaparzona. Jest to też pierwszy poranny rytuał Włochów, wpadających do kafejek na śniadanie przed długim dniem w pracy. Jaka kawa na jaką porę dnia? Espresso, kawa z mlekiem, a może cappuccino? Jaką kawę najlepiej pić rano, a którą po południu? Reklama Burza w filiżance, czyli czy warto pić kawę? Czy wyobrażacie sobie rozpoczęcie dnia bez aromatycznej filiżanki kawy? Dzięki właściwościom pobudzającym jest uznawana jako „napój bogów” i daje nam energię na przetrwanie kolejnego dnia w pracy lub na uczelni. A czy znacie właściwości rodzaje i właściwości kawy? Jakie są najpopularniejsze mity, dotyczące tego popularnego napoju? Dwa espresso gwarantują lepszy trening Jeśli w trakcie ćwiczeń szybko tracisz motywację do podejmowania wysiłku albo po prostu opadasz z sił, sięgnij po kawę. Wypita przed treningiem zapobiega zbyt szybkiemu zmęczeniu fizycznemu. Wcale nie powoduje palpitacji serca. Kawa jest naprawdę zdrowa! Świetna wiadomość dla miłośników kawy. Naukowcy z University of California w San Francisco dowiedli, że poranne latte nie zaburza pracy serca, lecz przynosi wiele korzyści prozdrowotnych. Kawa bez tajemnic – 10 tajemnic baristy Bez względu na rodzaj wybranej mieszanki i recepturę serwowanego napoju, o bogatym smaku i aromacie kawy decyduje kilka prostych zasad. Christian Tirro, barista marki Segafredo Zanetti Poland przedstawia 10 kroków, które ułatwią uzyskanie doskonałej kawy. Jesienna kawa z różnych stron świata Trudno wyobrazić sobie jesienne popołudnie bez filiżanki kawy czy herbaty. By urozmaicić smak gorących napojów, mieszkańcy innych państw dodają do nich najróżniejsze dodatki. Jakie sposoby na rozgrzanie w chłodne dni mogą stać się dla nas kulinarną inspiracją? Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej