gluten Nie łap się na frazesy: Rozprawiamy się z najpopularniejszymi mitami na temat glutenu Czy eliminacja glutenu poprawia kondycję jelit i dodaje sił witalnych? Czy dieta bezglutenowa rzeczywiście sprzyja utracie wagi i jest zdrowa? Wraz z ekspertką kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” - Agnieszką Piskałą-Topczewską, specjalistką ds. żywienia, rozprawiamy się z niektórymi mitami dotyczącymi glutenu i jego wpływu na nasze zdrowie. Eliminujesz z diety gluten? Robienie tego "na własną rękę" może sporo kosztować... U zdrowych osób regularne spożywanie glutenu jest całkowicie bezpieczne i nie powinno wywoływać żadnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego lub innych układów. Potwierdzają to liczne badania naukowe na całym świecie. Celiakia – podstępna choroba. Jakie objawy powinny zaniepokoić? Celiakia jest chorobą genetyczną o charakterze autoimmunologicznym, tzn. spowodowaną przez niewłaściwą reakcję odpornościową organizmu przeciw własnym tkankom, związaną z nietolerancją glutenu. To choroba trudna do zdiagnozowania. Reklama Modna, ale często bezzasadna dieta bezglutenowa – lekarz jednoznacznie rozprawia się z mitami na jej temat U zdrowych osób regularne spożywanie glutenu jest całkowicie bezpieczne i nie powinno wywoływać żadnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego lub symptomów chorobowych. Potwierdzają to liczne badania naukowe na całym świecie. Są jednak osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wykluczyć lub ograniczyć gluten w diecie. Kto powinien to zrobić, wyjaśnia Olga Gajek-Daszczyńska, lekarz i ekspert kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”. Gluten w bezglutenowym sosie czosnkowym. GIS wydał ostrzeżenie Główny Inspektorat Sanitarny w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności poinformował w poniedziałek o wycofaniu ze sprzedaży ze względu na obecność glutenu jednej partii sosu czosnkowego, oznaczonego jako produkt bezglutenowy. Reklama Nie rezygnuj z pieczywa w diecie. Za dużo stracisz (nie tylko na wadze) Wiele osób rezygnuje z pieczywa w swojej diecie sądząc, że to ono jest powodem przybierania na wadze. Jednak w zbilansowanej i zdrowej diecie nie może zabraknąć tego ważnego składnika. Dieta bezglutenowa nie powoduje niekorzystnych skutków dla organizmu, o ile... Niektóre osoby, np. chore na celiakię, muszą stosować dietę bezglutenową. Jeśli jednak taka dieta jest dobrze zbilansowana, nie przyniesie niekorzystnych skutków dla organizmu – zapewnia dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska. Jak zdrowo jeść BEZ GLUTENU? Wartościowe produkty Czym jest gluten oraz jakie produkty powinniśmy wybierać, jeżeli staramy się go unikać w naszej diecie? Jaka żywność bezglutenowa jest wartościowa? Nie możesz jeść produktów z glutenem? Oto lista zamienników Gluten to mieszanka gluteiny oraz gliadyny, którą możemy znaleźć w większości zbóż. Przechodząc na dietę bezglutenową, nie musimy rezygnować z ulubionych potraw oraz przekąsek. GIS ostrzega: na opakowaniu ekologicznego pieprzu nie ma informacji o glutenie Osoby z alergią na gluten nie powinny spożywać określonej partii ekologicznego pieprzu ziołowego Dary Natury – ostrzegł w poniedziałek Główny Inspektorat Sanitarny. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej