gotować Których produktów lepiej nie podgrzewać ponownie? Po upieczeniu lub ugotowaniu kurczaka często go odgrzewamy ponownie. Czy to dobra metoda? Czy faktycznie trzeba się bać glutaminianu sodu? Glutaminian sodu to związek chemiczny, który na etykietach kryje się pod oznaczeniem E621. Używany jest jako substancja wzmacniająca smak i zapach produktów spożywczych. Ten dodatek do żywności wywołuje na całym świecie wiele kontrowersji. Niektórzy uważają, że ma zły wpływ na nasze zdrowie. Czy aby na pewno? Wątróbka drobiowa na trzy sposoby Uczestnik programu "Azja Express" Darek Kuźniak, przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" wątróbkę drobiową na trzy sposoby. Na stole pojawiły się wątróbki z owocami, pâté oraz ze śmietaną. Reklama Jak najzdrowiej przygotowywać grzyby? Dietetyk odpowiada Dietetyk Urszula Somow opowiedziała o tym jak najlepiej, czyli najzdrowiej, przygotowywać grzyby. - Każda obróbka termiczna troszkę wartości odżywcze zmniejsza. Warto je jednak suszyć lub dusić - powiedziała. Dobrze dobrane zioła wydobywają smak i aromat potraw. Co do czego pasuje? Jak często się zastanawiamy, jakie przyprawy będą najodpowiedniejszym uzupełnieniem mięsa, ryb, czy jajek? A jak doprawić warzywa? Oto pachnące duety, podpowiadamy co z czym połączyć, aby smak potrawy zapamiętać na długo. Reklama Która wołowina na gulasz, a która do smażenia? PRZEWODNIK Przy gotowaniu poszczególnych potraw z wołowiny warto zwrócić uwagę na dobór rodzaju mięsa. Inna część z tuszy świetnie nada się na gulasz, a inna na potrawy smażone. Oto krótki przewodnik po częściach mięsa wołowego. Smażenie warzyw zdrowsze niż gotowanie? Naukowcy mówią TAK Często słyszymy, że lepiej wrzucić warzywa do garnka niż na patelnię, jeśli chcemy by zachowały jak najwięcej wartości odżywczych oraz nie stały się tuczące. Tymczasem może być całkiem inaczej... Najlepsze tłuszcze do smażenia, smarowania i pieczenia. Ekspert radzi Zastanawiasz się jakie tłuszcze wybierać do codziennego użytku w kuchni? W pismach i internecie krąży mnóstwo porad i opinii dotyczących tego na czym smażyć i piec oraz czym najlepiej smarować kanapki. Ale co na ten temat mówią specjaliści w zakresie żywności i żywienia? Dr Lucyna Pachocka z Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia poleca najlepsze tłuszcze do różnych zastosowań. Jak kucharze dbają o alergików? We Francji wielcy mistrzowie kuchni troszczą się o klientów z alergiami. Liczba gości będących na specjalnych dietach wzrasta bowiem z każdym rokiem. Smak ważniejszy niż kaloryczność potraw. Tak gotują Polki 42 procent Polek mieszkających w dużych miastach przedkłada smak potraw ponad ich kaloryczność i wartości odżywcze. Tak wynika z badania przeprowadzonego w marcu przez firmę IQS na zlecenie California Prune Board. Badano opinie kobiet w wieku 25-45 lat. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej